Jedrenje: Valencia domaćin Americas Cupa 2007

ŠPANJOLSKI mediteranski grad Valencia izabran je za domaćina Americas Cupa, najpopularnijeg i najstarijeg jedriličarskog natjecanja na svijetu, koje će se održati 2007.

Valenciu su u konkurenciji talijanskog Napulja, francuskog Marseillea, te portugalskog gradića Cascaisa pokraj Lisabona, izabrali čelnici švicarskog kluba Alinghi, čija je jedrilica pobijedila na prošlom Americas Cupu u Aucklandu početkom godine.

Alinghi je tom pobjedom imao pravo na izbor domaćinstva, no kako je matična luka kluba milijardera Ernesto Bertarellia i njegova koncerna Serono, Ženeva na jezeru Leman u Švicarskoj, pravila Kupa ne omogućavaju održavanje natjecanja na jezerima, već isključivo na otvorenom moru.

Bitka oko domaćinstva uključivala je oko 60 gradova-kandidata - među ostalima je čelnicima Alinghia pismo namjere poslao i Hrvatski jedriličarski savez - da bi napokon lista prije mjesec i pol dana bila svedena na četiri.

Konačnu odluku priopćili su predsjednik i izvršni direktor Alinghia kluba Pierre Yves Firmenich i Michel Bonnefous, a Valencia je, po njihovim riječima, ponudila "najbolje jedriličarske i infrastrukturne uvjete, uz kozmopolitski karakter grada".

Odabir Valencie znači da se Cup nakon 152 godine ponovno vraća u Europu, gdje je 1851. i nastao na otoku Wright pokraj engleske obale.

Jose Salinas, čelni čovjek kandidature Valencie, nazvao je odluku pobjedom cijele Španjolske, budući da su iza projekta Americas Cupa 2007. stali i Vlada i Kralja Juan Carlos. Španjolci predviđaju da će od Americas Cupa zaraditi oko milijardu dolara, a otvorit će se i oko 10.000 novih radnih mjesta.

Neslužbeno se saznaje da je Marseilles, unatoč podršci francuskog predsjednika Jacquea Chiraca, bio preskup u ponudi, iako je ta francuska luka najbliža Švicarskoj. Talijanski Napulj je ima problema sa podrškom lokalnog stanovništva, kao i Cascais, čiji su ribari krenuli u demonstracije nakon najave rušenja njihove stare ribarske luke. Također, Cascais je na Atlantskom oceanu, a tamo su klimatski i meteorološki uvjeti puno nedpredviljiviji od Mediterana.

Valencija tijekom ljetnih mjeseci u prosjeku ima samo jedan dan bez vjetra, što je možda bilo i presudno pri izboru, jer je u Aucklandu čak 15 regatnih dana propalo zbog nedostatka vjetra.

America Cup započet će početkom 2007., godinu dana kasnije od predviđenog jer je 2006. Svjetsko nogometno prvenstvo u Njemačkoj, a finalna natjecanja između Alinghia i najboljih od izazivača održat će se u lipnju. Kako se Cup prvi puta održava u Europi, za očekivati je veliki broj jedrilica sa Staroga kontinenta, koje su dosad bile onemogućene u tome zbog visokih troškova natjecanja u SAD-u, Australiji i Novom Zelandu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara