Jerkov podnio neopozivu ostavku

PREDSJEDNIK Hajduka Željko Jerkov podnio je neopozivu ostavku jer je skupština Hajduka mimo njegove volje podmirila dug Hrvoju Vukoviću.

> Opsada Poljuda: Hajduk dramatično izbjegao stečaj

Podsjetimo, Hajduk je do danas u 12 sati trebao podmiriti dug od dva milijuna i 178 tisuća kuna bivšem braniču Hrvoju Vukoviću, inače bi otišao u stečaj, što bi u konačnici značilo direktno ispadanje u treću ligu.

Dug su, kao što smo naveli, skupštinari odlučili platiti nekoliko minuta prije isteka roka, ali mimo znanja predsjednika Jerkova.

"Da, dao sam ostavku na mjesto predsjednika Hajduka. Skupština Hajduka preuzela je ovlasti i mimo moje volje isplatila dug Hrvoju Vukoviću. Kako je to kršenje zakona, u tome nisam želio  sudjelovati i neopozivo napuštam Hajduk", rekao je u razgovoru za Index Željko Jerkov.

"Danas od deset sati više nisam predsjednik Hajduka. Odluka je donesena ujutro, natašte, naspavan sam i odmoran, stoga odluka nije donesena na brzinu i bez razmišljanja. Gospodin Nosić dao je nalog da se plati dug mimo moje volje i preko toga nisam mogao prijeći", rekao je Jerkov

"Plaćanje duga Vukoviću mimo moje volje, direktno je kršenje zakona Hrvatske"

Jerkov je napomenuo kako je plaćanje duga bez njegova znanja kršenje zakona u kojemu on ne želi sudjelovati.

"Tko nema podršku uprave, nema pravo biti ovdje. Mislim da smo moja uprava i ja pokazali put kojim treba ići. Plaćanje duga Vukoviću mimo moje volje, direktno je kršenje zakona Hrvatske. Ne pada mi na pamet ići mimo zakona, a ovo je direktno kršenje zakona. Zakon za nikoga neću kršiti."

"Hajduk bi bio zdrav poslije stečaja, a ne bi ispao u treću ligu"

Jerkov je otkrio kako je njegova zamisao bila da Hajduk ode u stečaj, nakon čega bi napokon postao "zdrav" klub.

"Hajduk bi bio zdrav poslije stečajnog postupka, ali to nitko nije shvaćao. Također ne bi izgubio status prvoligaša, jer smo sve  dogovorili s HNS-om. No, odlučeno je drugačije, neka oni žive u svojim uvjerenjima, a ne vjerujem da je ovo bilo samo napravljeno zbog pritiska navijača", rekao je Jerkov.

Nosić: Mogli smo ispati u treću ligu

Predsjednik Skupštine Hajduka Ante Nosić kratko je obrazložio razloge odlaska Željka Jerkova.

"Jerkov je dao neopozivu ostavku. Nama je zaista žao, a nagovarali smo ga da to ne čini. No, on je zagovarao stečaj, a mi smo bili protiv njega, jer nismo znali kako će to, zbog nedorečenosti zakona, završiti. Mogli smo ispasti u treću ligu jer zakon nije tu potpuno definiran. Dug je našim inzistiranjem uplaćen prije sat vremena." - rekao je predsjednik Skupštine Ante Nosić.

"Nismo mogli preuzeti odgovornost da Hajduk dobije novo ime prije stote godišnjice"

Vraćanje duga, kaže Nosić, nije protuzakonito.

"Ja mislim da nije vraćanje duga protuzakonita stvar, naročito kada se ima novca. Jerkov je bio naša velika uzdanica i ja zaista ne znam zašto je on baš inzistirao na stečaju, jer mi za to nikako nismo bili. Jer znate što bi to značilo, značilo bi da bi Hajduk mogao pasti u treću ligu, pa prije stote godišnjice kluba i vjerojatno promijeniti ime. To nam ne bilo drago, a siguran sam da to nitko od nas kao i nitko u povijesti Hajduka ne bi mogao tu odgovornosti preuzeti na sebe." - rekao je Nosić.

Zakon o sportu veliki kamen smutnje

Nosić je istaknuo kako je Zakon o sportu koji omogućuje pretvorbu Hajduku bio glavni predmet smutnje između Jerkova i skupštinara.

"Znate, pitali smo raznorazne stručnjake, odvjetnike i pravnike, i dok su neki govorili da nećemo, drugi su tvrdili da bi lako mogli završiti u trećoj ligi. Mi stoga nismo znali što činiti, a nismo mogli riskirati, stoga i nismo imali drugoga izbora nego platiti. Jerkov je smatrao da Zakon o sportu, kojim se pretvorbom, Hajduku daje šansa za novi početak i bez stečaja, nije dobar. Mi s druge strane mislimo da je odličan". - za kraj će Nosić.

Peroš: Klub će voditi predsjednik skupštine

"Zašto bio bila kontradiktorna situacija? Nalog je skupštine od samog početka bio Upravnom odboru na čelu s predsjednikom da se taj dug plati. Koliko je meni poznato, predsjednik je odbio dug platiti iz tog razloga što je skupština odlučila da se plati, on se tome protivio i stoga je podnio neopozivu ostavku" - rekao je Hajdukov odvjetnik Mate Peroš okupljenim novinarima na Poljudu dodajući kako će klub do daljnjega voditi predsjednik skupštine sa svoja dva dopredsjednika.

Peroš je prokomentirao i mišljenje Jerkova o novom Zakonu o sportu za kojega je navodno Jerkov smatrao da ima dosta manjkavosti. "Nije stvar Zakona o sportu, stvar je u propozicijama natjecanja. U jednom članku stoji da klub koji neće provoditi preoblikovanje, ili nije to u mogućnosti, iz udruge građana u sportsko dioničko društvo, a klub u slučaju stečajnog postupka to nije u mogućnosti napraviti, na kraju natjecateljske sezone prelazi u najniži amaterski rang, u ovom slučaju u treću ligu, i nema povratka u prvu ili u drugu ligu bez završetka stečajnog postupka.

Izjavu Jerkova o tome da je uplata izvršena mimo zakona, Peroš nije želio komentirati.

Foto i tekst: V.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara