Joachim Loew nasljednik Klinsmanna

Joachim Loew nasljednik Klinsmanna

VIJEST o odlasku izbornika Juergena Klinsmanna (41) iznenadila je sve u Njemačkoj. Klinsmann je imao podršku cjelokupne javnosti. Opće je mišljenje da je Klinsmann uspio preporoditi reprezentaciju, koja je pod njegovim vodstvom igrala atraktivan napadački nogomet, te je osvojila treće mjesto na SP-u.

"Klinsmann me je jučer popodne izvijestio da neće produžiti ugovor. Jako mi je žao zbog ove odluke, no moramo je prihvatiti. Klinsmann je pokazao da može micati planine i tko god ga naslijedi morat će nastaviti putem koji je Klinsmann zacrtao", izjavio je danas predsjednik Njemačkog nogometnog saveza Gerhard Mayer-Vorfelder.

Klinsmann je reprezentaciju preuzeo u srpnju 2004., nakon debakla na EP u Portugalu. Sve do početka SP u Njemačkoj bio je stalno kritiziran zbog svojih trenerskih metoda. Također, zamjeralo mu se što s obitelji živi u Kaliforniji.

No, kad se je na SP vidjelo da njemačka reprezentacija djeluje moćno, te da igra atraktivan napadački nogomet, umjesto kritika na Klinsmannov račun počele su stizati pohvale sa svih strana, od navijača do trenera.

Predsjednik Saveza nije htio otkriti zašto Klinsmann odlazi. No, pretpostavio je da su u pitanju obiteljski razlozi.

"Ovo nije bila nimalo lagana odluka. Svima se želim zahvaliti za dvije uzbudljive, prekrasne godine." - ne susprežući suze, kazao je Klinsmann okupljenom mnoštvu na medijskoj konferenciji u Frankfurtu.

"Odlučio sam otići isključivo jer se želim više posvetiti svojoj obitelji. Planiram uzeti i šestomjesečni odmor prije nego počnem razmišljati o svom sljedećem anganžmanu." - dodao je, sad već bivši njemački izbornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klinsmannov nasljednik, javlja Reuters, njegov je dosadašnji pomoćnik, 46-godišnji Joachim Loew, koji je, među ostalim, bio trener u Stuttgartu, Fenerbahčeu i bečkoj Austriji. S Klinsmannom je od samog početka, a kod svojih kolega poznat je kao odličan analitičar.

Kapetan reprezentacije Michael Ballack smatra da bi odličan izbor bili i Juergen Klopp (39) te Thomas Doll (40). Klopp je trener Mainza, a tijekom SP u Njemačkoj istaknuo se svojim stručnim komentarima za tv-mrežu ZDF.

"Iako, u ovom trenuntku teško je razmišljati o budućnosti bez Juergena. Dvije godine s njim bile su izrazito zabavne." - kazao je Ballack za list Stern.

Doll je prošle sezone s HSV-om osvojio treće mjesto u njemačkom prvenstvu. Novi njemački izbornim Loew ujedno je i najstariji među kandidatma, s navršenih 46 godina.

Loew je prihvatio ponuđeni dvogodišnji ugovor i najavio da će nastaviti filozofiju bivšeg izbornika Klinsmanna.

"To je jedini način da se ustalimo među najboljim reprezentacijama svijeta." - kazao je Loew.

Novi izbornik prvu provjeru imat će već 16. kolovoza u pripremnoj utakmici uoči kvalifikacija za EP 2008. godine, protiv reprezentacije Švedske.

Index.hr/Hina

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara