Junak hrvatske pobjede: Još nedavno svi su nas pljucali, a sada smo jedina svijetla točka!

Junak hrvatske pobjede: Još nedavno svi su nas pljucali, a sada smo jedina svijetla točka!

Tekst: Vedran Buble
Foto: Cropix

U RAZGOVORU za Index nova mlada zvijezda hrvatskog nogometa Mirko Oremuš govorio je o hrvatskoj reprezentaciji i utjecaju Edoarda Reje na Poljudu.

Mlada hrvatska reprezentacija osvjetlala je obraz hrvatskog nogometa i to u vrlo teškom trenutku. Bio je to nekakav tračak nade, pogotovo kada se uzme u obzir da su ne tako davno na domaćem terenu poraženi od Ciprana.

"Istina, cijelu smo utakmicu igrali odlično, pokazali smo se u pravom svjetlu i kao pojedinci i kao ekipa. Posebno mi je drago što je ova pobjeda došla nakon poraza od Cipra, kada su nas svi podcjenjivali i govorili kako nemamo budućnosti, kako u cijeloj mladog reprezentacija nema igrača za A selekciju. Još donedavno svi su pljucali po nama, a sada smo sve smo demantirali i pokazali im da možemo napraviti velike stvari. Istina, cijela Hrvatska razočarana je neodlaskom na SP i vjerojatno je da su u nas gledali kao nekakav izlaz. Srećom nismo ih razočarali, ostavili smo im nadu kako hrvatski nogomet ima svijetlu budućnost", rekao je Hajdukov veznjak.

Sudeći prema utakmici sa Srbijom, čini se da zaista imamo perspektivu... Naime, postoji veliki broj izrazito talentiranih igrača?

"Da, zaista imamo vrlo dobru mladu reprezentaciju, a to pokazuje i činjenica što već nekolicina njih igra u inozemstvu, a tu prvenstveno mislim na Matu Jajala i Ivana Perišića. Zaista imamo perspektivu, od mladog Kramarića do Badelja, Jozinovića... sve su to vrsni mladi igrači. Što je s Mirkom Oremušem? He he, a tu je... Šuti i radi najbolje što može. Polako i on dolazi na svoje", napomenuo je u razgovoru za Index mladi hrvatski reprezentativac i junak pobjede nad Srbijom.

Možemo li do prvog mjesta u skupini?

"Naravno da možemo preskočiti Slovake. Iako su oni su dobili Srbe u gostima 2:1, mislim da možemo i njih svladati sada kad smo puni samopouzdanja. Gledajte, bilo je sumnji možemo li pobijediti Srbe, a ne sam da smo ih pobijedili već debelo nadigrali. Iskreno, nisu me se ti Srbi uopće dojmili, iako treba uzeti u obzir da protivnik igra koliko mu dopustiš. Mi im nismo ništa dopustili, odmah smo se postavili napadački, a na koncu zaprijetili su nam tek nekoliko puta. Znam da tamo ima nekoliko igrača koji kao igraju u velikim europskim klubovima, koji kao vrijede deseterostruko kao mi, ali to se uopće nije vidjelo. Štoviše, što se toga tiče zamijenili smo uloge", dojma je Hajdukov veznjak, inače strastveni navijač Arsenala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sigurno si zadovoljan svojim nastupom. Sjajan zgoditak pa onda još i asistencija; samo da taj crveni karton nije pokvario dojam?

"Pa, moram biti zadovoljan, pogotovo što sam sve to napravio u jednoj ovakvoj utakmici s imperativom pobjede. Iskreno, sebi sam najveći kritičar, uvijek gledam kako napredovati, a ova utakmica za mene veliki je korak naprijed. Da, malo je crveni karton pokvario dojam. Pogledao sam snimku i taj start zaista nije lijepo izgledao, ali uvjeravam vas da ga nisam ni dotaknuo i da sam startao isključivo na loptu. Da vam objasnim kako je to izgledalo: Da je momak bio ispred mene nikada ne bi onako skočio, ali bili smo paralelno i bio sam uvjeren kako mogu prvi do lopte. Naravno da ga nisam mislio slomiti, znam da se tako nešto u životu uvijek vrati. Naravno da sam bio šokiran kada sam ugledao crveni karton. Taman smo primili gol, a bili smo na pragu velike pobjede koja nas izvlači iz neugodne situacije: u jednom trenutku srušio mi se svijet, bila mi je bomba u glavi. Srećom pa smo na koncu zabili taj treći gol i pobijedili", istaknuo je Oremuš koji ne skriva da se kao dječak ugledao na Thierryja Henryja, kao i to da danas od Messija na svijetu boljega nema.

Kako komentiraš neodlazak u Južnu Afriku? Treba li dramatizirati?

"Nema sumnje da je nedolazak na Svjetsko prvenstvo u Južnu Afriku sljedeće godine veliko razočaranje kako za mene, tako i za cijelu Hrvatsku. Navikli smo se na pobjede, velike utakmice i sigurno da će nam sada biti teško bez toga neko vrijeme. Zapravo je ovo šok za sve nas, ali eto, to je sport i to je nogomet. U svakom slučaju mislim da bi Slaven Bilić trebao ostati, iako nikada nisam radio s njim. Po onome kako se igrači i ljudi oko njega odnose prema njemu, mora da se radi o velikom treneru i velikom čovjeku. Oremuš u A reprezentaciji? Naravno da se vidim tamo jednoga dana, vjerojatno kao i svi drugi mladi hrvatski nogometaši. To je normalno, to je najveće priznanje u nogometu, koje jedan igrač može dobiti u Hrvatskoj", spremno će Oremuš.

Možeš li podijeliti s nama svoje dojmove o talijanskom stručnjaku na klupi Hajduka?

"Ma on pun pogodak. Jedan miran čovjek, na kojem se odmah vidi da zna puno na taktici. Sa svakim popriča, može mu se sve reći, sve u svemu, odličan je trener. Što je njegov najveći uspjeh na Poljudu? Pa gledajte, kada je on došao vladala je apatija, nismo imala ni trunke samopouzdanja, svatko od nas se figurativno bojao dodati loptu na dva metra da ne pogriješi. On nam je to sasvim izbacio iz glave. Kada je došao nije nam obećavao brda i doline, naslove prvaka i što ti ga ja znam. Rekao je samo:  "Treba se radit, treba vremena i sve će doći na svoje mjesto." Nije nas forsirao, nije nam davao imperative. Mogli smo se opušteno vratiti na put i to je po meni njegov najveći uspjeh. Što se mene tiče, trener Reja je prepoznao moje sposobnosti, činjenicu da mogu najviše dati na desnom krilu. Na početku mi je ukazao povjerenje kroz par utakmica, iako se nisam bio najbolji. Znate, promijenio se sustav, cijela je strana bila moja, bilo mi je teško... S vremenom sam se počeo dobro osjećat i sada igram vrlo dobro, a onda se normalno digne samopouzdanje", rekao je u razgovoru za Index Oremuš koji ističe kako je Ibričić trenutno najbolji igrač Hajduka, ali da jako cijeni i Andrića, Anasa, Skoku pa i Maloču, koji "igra kao ima desetak godina iskustva.

Reja je oživio iz mrtvih 3-5-2 taktiku, a i prigovara mu se da igra predefenzivno... Može li se tako stići Dinamo i je li to uopće realan cilj ili se treba okrenuti Kupu?

"Nisam kompetentan da prusuđujem o sustavima nogometne igre, ali mislim da ovo može biti vrlo dobar sustav na nas, pogotovo kada se malo uigramo i kada više ne budemo plivali, sasvim neupoznati sa kretanjima koje bi trebali odrađivati. Što se tiče ovoga defenzivno, mislim da to ne stoji, ne igramo tako obrambeno. Naime u napadu uvijek sudjeluje barem pet igrača, a to što nekad igramo samo s Ibričićem i Anasom naprijed rezultat je ozljeda Paraibe i Sharbinija. Ako govorimo kako je na mene ta taktika utjecala, moj odgovor je puno. Sada sam svjestan da sam ja zapravo veznjak, a ne napadač, vokaciji u kojoj sam stigao na Poljud i u kojoj me Ante Miše koristio. Na koncu kada govorimo o ambicijama u ovom prvenstvu treba biti iskren i reći da su nam šanse jako male. Naše je da se okrenemo Kupu, tamo gdje nas prošle godine lutrija jedanaesteraca nije pomazila, i tu tražimo utjehu u trofeju", za kraj će nova mlada zvijezda hrvatskog nogometa Mirko Oremuš.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara