Kako je Benitez nadmudrio Rijkaarda

Kako je Benitez nadmudrio Rijkaarda

MANIRA kojom je španjolski trener Rafa Benitez nadmudrio nizozemskog stručnjaka na klupi Barcelone Franka Rijkaarda spada u jedne od najvećih trenerskih pobjeda u posljednje vrijeme.

Kako se suprotstaviti objektivno kvalitetnijoj momčadi koje je podjednako opasna sa loptom i bez nje, teško je pitanje, a Benitez je svoje rješenje predstavio u dvije utakmice osmine finala Lige prvaka.

Željezna obrana

Velika je razlika igrati visokokvalitetnu obranu ili igrati bunker, a upravo je ta visokokvalitetna obrambena formacija jedna od ključnih razloga Liverpoolove pobjede. Nakon gostujuće pobjede logično je bilo, iako neatraktivno, povući se i čekati eventualne kontranapade.

Iako su u prvom poluvremenu prepustili sredinu terena i loptu Barceloni, može se primijetiti kako je momčad sa Nou Campa samo jednom zapucala na vrata u prvom dijelu. Zašto je to tako?

Prava je obrambena umjetnost kada defanzivci protivnike "drže" ispred sebe, a to je upravo ono što su radili Liverpoolovi igrači. Svatko zna da problemi dolaze kada se protivnik provuče iza leđa, a držati ga stalno ispred sebe nije lagan zadatak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jamie Carragher je izvanserijski igrač, a način na koji on pokriva prostor iz nogometnih je udžbenika. Pravi obrambeni igrač je onaj koji vidi gdje vrebaju opasnosti i kada je njegova momčad u posjedu lopte, jer je mogućnost pogreške i kontranapada velika, a upravo je na tome Carragher doktorirao.

Za kraj važno je spomenuti i ono na što se osvrnuo sam Messi. Naime, veliko je iznenađenje bilo Benitezovo markiranje Messia mladim Španjolcem Arberloom, koji je potpuno "ušutkao" inače nezaustavljivog Messia.

Izrazito pokretni napad - napadači koji to zapravo nisu

I Kuyt i Bellamy vrsni su napadači, ali njihova pokretljivost omogućava im da odrade mnogostruke zadatke veznog reda i obrane, a samim time i uvelike pomognu momčadi. Dirk Kuyt je čudo od igrača, a kilometraža koju pretrči od neprocjenjive je važnosti za Liverpool.

Briljantnost Beniteza vidi se i u tome što je pretpostavio Bellamya Crouchu, jer bi visoki i manje pokretni Crouch sigurno ostavio više prostora i manje obrambenih zadataka zadnjem redu Barcelone.

V.B.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara