Karlo: Možemo Duji dokazati da nije živio u Kataru i na taj način mu upropastiti karijeru

Karlo: Možemo Duji dokazati da nije živio u Kataru i na taj način mu upropastiti karijeru

IAKO takav rasplet priče nikako ne bismo voljeli gledati, karijera Splićanina Duje Draganje, koji je nedavno transferiran u Katar, mogla bi biti ugrožena, ako ne i upropaštena. Naime, razgovarajući s glavnim tajnikom HPS-a o novostima u slučaju Draganja, došli smo do nekih zabrinjavajućih informacija po našeg plivača.

Iako su pravila Međunarodnog Olimpijskog odbora prilično komplicirana, iz njih se može izvući podatak da sportaš koji mijenja putovnicu tri godine ne može nastupati na olimpijskim natjecanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Uvelike bitniji dio cijele procedure ne može se, pak, tako lako dokučiti proučavanjem propisa MOO-a. Kako Karlo tvrdi, ne radi se o nikakvim ispisnicama koje spominju neki naši mediji, već o tome da HPS može Draganji sudski dokazati kako bez obzira na državljanstvo, zapravo nije žitelj Katara, što nije u skladu s propisima MOO-a, te je itekako utuživo.

"Da bi cijela stvar bila jasnija, potrebno je razlučiti bitne stvari od nebitnih. Svjetska plivačka federacija je jedno, MOO nešto sasvim drugo. MOO se bavi svjetskim sportom i ima rigoroznija pravila. Istina je da nas iz katarskog saveza još nitko nije kontaktirao, a kamoli zatražio ispisnicu. To je nebitan dio priče." - započeo je Karlo.

"Prema pravilima HOO-a sportaš koji mijenja državljanstvo dužan je tri godine živjeti u dotičnoj zemlji, kako bi stekao pravo nastupa na Olimpijskim igrama. No, postoji i posebna klauzula koja kaže da ukoliko se tri strane dogovore, a u ovom slučaju to su MOO, naš i katarski plivački savez, taj rok može biti smanjen na godinu dana. No, mi možemo slučaj dovesti na sud i dokazati da Duje u tom periodu nije živio u Kataru. Nadam se da vam je cijela stvar sada jasnija." - dodao je Karlo u razgovoru za Index.

Kada bi se slučaj Draganja našao na sudu, transfer u Katar vjerojatno bi propao, jer srebrni olimpijac, u najgorem slučaju, ne bi mogao nastupati pod katarskom zastavom. U najboljem slučaju, cijela stvar poprilično bi se odužila, što bi bilo bacanje novaca čak i za ovako bogatu zaljevsku zemlju.

D.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara