Katalinić: Greška je napravljena na kraju kvalifikacija za SP. Bilić je još tada morao otići

Katalinić: Greška je napravljena na kraju kvalifikacija za SP. Bilić je još tada morao otići

Foto: Drago Sopta / Cropix

SLAVENA BILIĆA poslije sramotnog izdanja reprezentacije u Grčkoj prekrižili su i javnost i navijači i mediji, koji već traže novog izbornika.

Uz Igora Štimca, Zlatka Kranjčara i Branka Ivankovića, poker kandidata za završnu utrku zaokružuje Ivan Katalinić. S Katinim imenom licitiralo se još prije devet godina, kad se znalo da je Mirko Jozić bivši nakon što je izgubio od Ekvadora i ispao sa Svjetskog prvenstva.

"Po svim kriterijima, ja sam tada trebao biti izabran za izbornika, ali u HNS-u su se odlučili za Otta Barića", priznaje u intervjuu za Index Katalinić.

"Igrači nisu bili ni izbliza na nivou kao u svojim klubovima"

Za "ono" što je hrvatska reprezentacija u petak navečer prikazala na stadionu Olympiacosa Kate nema objašnjenja:

"Igrači su odigrali ispod svojih mogućnosti, nisu bili ni izbliza na nivou kao u svojim klubovima, a o razlozima zašto je tome tako ne mogu pričati. Ne provodim vrijeme s njima i ne pripremam ih za utakmice."

"Bilo je loše, jako loše, ali pustimo sada Grčku. Bespredmetno je razgovarati o njima u situaciji kad slijedi posljednja utakmica kvalifikacija", poručuje Katalinić:

"Ne treba dizati paniku nego pobijediti Latviju i vidjeti kako će se rasplesti ostale skupine. Kidanje glava i traženje novog izbornika dok traju kvalifikacije je ono što nam najmanje treba. Pustimo Bilića da to odradi do kraja i onda podnese račun, a poslije neka Savez odluči što i kako dalje", spušta tenzije bivši trener 15-ak klubova, koji je najveći trag ostavio u svom Hajduku, plasmanom u četvrtfinale Lige prvaka 1994./1995.

Od Europskog prvenstva u Austriji i Švicarskoj 2008. kada je nanizala Austriju, Njemačku i Poljsku, najjači protivnici koje je Bilićeva Hrvatska pobijedila u službenim utakmicama su Bjelorusija i Izrael. U kvalifikacijama za SP dvaput su remizirali s Ukrajinom i doživjeli dvije velike pljuske od Engleske, a u utrci za Euro 2012. najveći uspjeh je dvostruki skalp Izraela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam je li to zbog straha ili pritiska, ali činjenica je da su igrači loše reagirali u svim odlučujućim utakmicama", pojašnjava Katalinić:

"Kvalifikacije nikako nisu uspješne, a igramo u jednoj od najlakših grupa"

"Mislim da se pogriješilo još na kraju prošlih kvalifikacija. Bilić je tada morao ili sam otići ili dobiti otkaz! Pa on je jedini izbornik pred kojeg je stavljen imperativ plasmana u Južnu Afriku, a ostao je na poziciji nakon što se nije uspio plasirati. S tim bremenom na leđima ušlo se u nove kvalifikacije, koje zasad nikako nisu uspješne, iako smo izvukli jednu od najlakših grupa."

Najlakšu, dodali bismo. Iako se Bilić često vadi na nedostatak sreće...

Njegov prijateljski odnos koji gaji s igračima Katalinić ne vidi kao problem zbog nedostatka autoriteta:

"Velika većina njih igra u inozemstvu, tamo su, ako nisu u HNL-u, morali naučiti što je profesionalizam, i mislim da je to sporedno u cijeloj priči."

Katalinić ne krije da bi volio zamijeniti Bilića:

"Naravno da bih htio, zaslužio sam to svojim rezultatima već i ranije. Samo, znate, nisam čovjek koji se služi lobiranjima, nisam podložan ničijim utjecajima i mislim da mi je to najveći minus. Neću se prijavljivati ni na kakve natječaje niti ću ikoga moliti da me imenuje izbornikom. Budu li me željeli, znaju moj broj", za kraj će Katalinić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara