Kockari, kamatari i mafijaši u trci za boljitak hrvatskog nogometa

POSLJEDNJIH su dana naši nogometni stručnjaci bili rječitiji nego obično. Javnost željna jeftinih provokacija i klaunovskih upadica nije dugo trebala čekati na novu debatu naših eminentnih nogometnih stručnjaka.

Kažu da je sve počelo kada se raspoloženom Josipu Kužeu (a nije da nema razloga za zadovoljstvo) u jednoj od njegovih pošalica omaklo da "stiša ton kad Štimac komentira na HTV-u." No, zapravo je počelo mnogo prije.

U danima kada je Kuže dobio svoje mjesto na maksimirskoj klupi ispred sebe je imao nimalo lagan zadatak. Trebalo se riješiti i najmanjeg traga debakla, trebalo je vratiti povjerenje navijača. Ima Štimac pravo kada se na Kužea obrusi kao sportski djelatnik.

"Ja znam zašto Kužeu smeta i samo spominjanje da neki njegovi igrači nemaju dovoljno snage. Kuže je formu svojih tempirao za sam start jer je znao da će, ne bude li odmah pokazao rezultat, poljubiti vrata s vanjske strane. Trebala mu je top forma na startu, pa poslije kako bude. Očito je da Dinamo više nije u onoj formi s početka prvenstva. " - kazao je Štimac.

Pa neće valjda nikome naškoditi prijateljska kritika, naročito kad znamo od koga dolazi. No, Štimac se nije zaustavio na dijeljenju lekcija o formi i fizičkoj spremi. Otišao je korak dalje i podsjetio nas da Dinamov trener više od lekcija voli dijeljenje karata.

"Možda je i Kuže malo popustio jer se, koliko čujem, opet vratio svojoj staroj ljubavi. Poručujem mu da se ostavi mene, je mu želim sreću u svakoj igri. I onoj s loptom i onoj s kuglicom." - dodao je novinaru Jutarnjeg lista nekadašnji sportski direktor Hajduka.

Nije prvi put da se Kuže pokušao našaliti s taborom "Bilih". No, u Hajduku već odavno nemaju smisla za humor. Kuže jednostvano nije smio zaboraviti da "Bog i batina" Hajduka u liku Igora Štimca ima s čim uzvratiti.

Na jednoj od redovitih Dinamovih presica Kuže je upao u novinarsku zamku i slatko se nasmijao na račun Čire Blaževića.

"Wilson Džoni skautirao je za Ćiru igrače Dinama, poručujući mu da svoju prednost treba tražiti u Bosnaru. Koliko je u tom slučaju naših prednosti? Možda jedanaest?! Čujem da je Džoni skautirao za Ćiru i u Debrecenu..." - smijao se Kuže na presici uoči maksimirkog derbija. Nakon njega mudro je progovorio i Zvjezdan Cvetković te zaradio suspenziju. Nakon toga Kužeov smijeh neko vrijeme ipak je utihnuo.

Osmjehnuo se tek pošto su ga sreća i Žilić poslužili na Kantridi, gdje je nakon utakmice izrazio svoje veliko žaljenje za mladim i perspektivnim trenerom u ostavci. "Velika je to šteta za naš nogomet, ljudi ne znaju kada se trenera smjenjuje." - govorio je Kuže. Na Scorijinom licu moglo se vidjeti koliko je Kužeova podrška bila iskrena.

Vratimo li se na Igora Štimca i njegove gafove, nismo sigurni koliko bi nam trebalo da posao privedemo kraju. Iako će neki sada priznati da Štimac možda i nije trebao ostaviti klub na rubu ponora, nama izgleda da se čovjek spasio od kad ne grije skuplju fotelju. Dobra je i ona jeftinija; sada barem može pričati što ga je volja, a da se njegove riječi ne vrednuju kao službeni stav kluba. Iako će Štimčev stav još dugo vremena biti onaj Hajdukov, sjetimo se da ga prije ostavke i nije bilo po našim medijima. Štimac sada očito može pričati, a Kuže je prvi platio cijenu njegove slobode.

Slično kao Igor, i njegov kolega po struci Zdravko Mamić bio je dugo vremena zakopčan i škrt pred novinarskom silom. No, vrag ipak nije dao mira, pa je Dinamov poglavar popustio i preko medija uputio apel za spas Hajduka. "Prvenstvo bez utakmica Dinama i Hajduka gubi svoju čar i mi ćemo učiniti sve da Hajduk izvučemo iz Lige za ostanak." - poručio je Mamić. Radoznali i željni senzacija ipak se ne moraju brinuti. Štimčevih i Mamićevih "žrtava" bit će još i više.

Na kraju balade o Kužeu, Štimac je pokazao i svoju osjećajnu stranu, pozivajući se na humanost i pošten obraz. "Kuže se pokazao kad je javno napao čovjeka na dan njegova pokopa, čovjeka koji je nebrojeno puta vadio novac iz svog džepa da bi se Josip Kuže igrao kuglicom po svijetu." - zgroženo će Štimac.

Od priče o fizičkoj spremi došli smo do Pokrovca i njegove ostavštine. A sve za boljitak nogometa na ovim prostorima. 

Prema novinarima je ovih dana bio susretljiv i Branko Grgić, govoreći da je Štimac bio najjeftiniji sportski direktor.

I onda nakon godina šutnje još dođe i Davor Šuker s riječima: "U Hrvatskoj ne mogu, u hrvatskom nogometu je jednostavno previše mutnih tipova."

D.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara