Kockasti desant na Beč, navijači u Austriju stižu bez problema

JOŠ od Piccadilly Squarea, kada je Hrvatska kretala po povijesnu pobjedu na Wembleyju, nije viđen ovakav kockasti desant kao danas na ulicama Beča.

Od ranog jutra hrvatski navijači prepravili su gradske trgove, terase i parkove. Više od 10 tisuća Hrvata još sinoć bilo je u Beču, a lokalna policija ne može utvrditi koliko ih je trenutačno u gradu. No, jedno je jasno... Beč je danas obojan hrvatskim bojama. Na svakom uglu čuje se hrvatska pjesma, viju se hrvatske zastave  i osjeća se veliki optimizam pred večerašnji spektakl.

Naši navijači redom prognoziraju visoke pobjede Hrvatske, a rijetko tko Austrijancima daje šansu da će zabiti gol. Kako doznajem od čuvara reda i mira, kojih u Beču ima na svakom uglu, nikakvi incidenti nisu zabilježeni. Kako je krenulo, teško je zamisliti da bi nešto moglo pokvariti ovaj zaista prekrasan dan u Beču.

Večeras je naša fešta i nema sumnje, Hrvati će je proslaviti.

Austrijski mediji: Party hrvatskih navijača u Beču

Centrom Beča teče pivo, odjekuje pjesma i sve se crveni od dresova hrvatskih navijača - tako austrijski mediji opisuju atmosferu oko hrvatskog "preuzimanja" austrijskog glavnog grada prije utakmice Hrvatske i Austrije. Naslovi austrijskih novina, kao što su "Party hrvatskih navijača u Beču", ili "Hrvati zauzeli Beč" govore o odnosu navijačkih snaga na ulicama.

No, atmosfera je miroljubiva, unatoč tome što je glasna. Kako izvještava "Kurier", nakon što su Hrvati naišli na grupu austrijskih navijača, prvo je došlo do nadvikivanja, a onda su zajedno sjeli u kafić, popili pivo te se fotografirali.

"Ne želimo se tući, samo svi zajedno slaviti", rekao je za Kurier Mario iz Linza. "Samo, gdje su svi Austrijanci?"

Hrvatica Sineva rekla je kako se hrvatski navijači žele predstaviti austrijskima i pošteno slaviti. "Naravno, uz to treba i piti pivo", nadopunila ju je prijateljica. "Po zraku lete lopte, veliki, debeli svjetleći štapovi pale se uz navijačko vikanje i sviranje navijačkih pištaljki, a čak i navijačka pomagala imaju domoljubni dizajn", navodi Kurier.

"Obične" turiste jeda se može vidjeti. Povukli su se u gostionice i otamo promatraju ludilo na ulicama. Austrijskim su medijima rekli kako im je sve to "super" i kako se osjećaju jako dobro uz svu buku i dobru atmosferu.

Policija zasad nije prijavila incidente. Navijači su, kažu austrijski čuvari reda, glasni, ali miroljubivi. U pomoć organiziranju osiguranja u Beč će doći i 750 vojnika, a letovi iznad grada bit će zabranjeni od dva sata prije utakmice do sat vremena nakon nje.

Prvi dan prvenstva u Austriji je, kako su policajci rekli "Standardu", veliki izazov. Samo u Beču policija očekuje 50 000 hrvatskih navijača, a većina njih još je jučer došla u glavni grad.

Veće probleme pravili su njemački i poljski navijači, koji su se jučer zakačili u Klagenfurtu. Nakon što je jučer uhićeno 17 navijača, današnji je dan u glavnom gradu Kaerntena prošao mirno. 

U Klagenfurt će prije utakmice Njemačke i Hrvatske, koju njemački mediji nazivaju rizičnom, doći i 30 policajaca iz Hrvatske.

Kroz Sloveniju bez problema

Prema posljednjim informacijama objavljenim u slovenskim medijima, skupine hrvatskih navijača bez većih su problema prošle kroz Sloveniju i ušle u Austriju gdje se uoči današnjeg susreta između Hrvatske i Austrije okupljaju u Beču.

HAK javlja da je na graničnom prijelazu Macelj pojačan izlaz osobnih i teretnih vozila. Osobna vozila na prijelaz granice čekaju desetak minuta dok se teretna vozila isključuju iz prometa iza naplate Trkoščan na autocesti Zagreb-Macelj

Hrvatski navijači poštuju naputke hrvatske, slovenske i austrijske policije te na sreću nema informacija o izgredima i neredima kako na rutama kroz koje navijači putuju prema Beču tako niti u samoj austrijskoj prijestolnici.

U austrijskim medijima piše se o najezdi hrvatskih navijača koji su Bečane i Austrijance iznenadili svojom navijačkom euforijom. Slovenski mediji također izvještavaju o valu hrvatskih navijača koji kroz Sloveniju putuju u Austriju te spominju napise u hrvatskim medijima o slovenskoj policiji koja hrvatskim navijačima naplaćuje kazne zbog isticanja hrvatskih zastava na automobilima.

Ljubljanski 24ur javlja da su se hrvatski navijači masovno odazvali na borbu protiv Austrije, te podsjeća da su najzagriženiji navijači u Beč doputovali još sinoć.

Prema podacima slovenske policije, preko graničnog prijelaza Gruškovje od sedam do 11 sati prešlo je oko tri tisuće navijača koji su prošli kroz strožu kontrolu pogranične policije. U Sloveniji nije bilo zabilježenih incidenata.

Val navijača putuje prema Beču

Nekoliko sati uoči početka nogometne utakmice između Hrvatske i Austrije veliki val hrvatskih navijača tijekom prijepodneva se uputio prema Beču.

Hrvatski navijači okupirali središte Beča

Prema nekim procjenama, U Beč će doći oko 50.000 hrvatskih navijača, a na samom stadionu trebalo bi ih biti preko 10.000. Utakmicu će pratiti i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader.

Dobar dio navijača već se nalazi u Beču, međutim policija upozorava sve one koji se namjeravaju uputiti put austrijske prijestolnice da sa sobom obvezno ponesu važeće putovnice te neka ne nose zabranjene predmete, jer će im u suprotnom biti zabranjen ulazak kako u Sloveniju tako i u Austriju.

"Pametno" kroz Sloveniju

Jučer je u medijima objavljena informacija o tome da slovenski prometni policajci, slijepo se držeći zakona prema kojima na automobilima ne smiju biti istaknute zastave, osim ako je riječ o protokolarnim vozilima, hrvatskim navijačima naplaćuju kazne u visini od 41 eura.

Nakon intervencije hrvatskog MUP-a Slovenci su prestali s kažnjavanjem, međutim policija navijače poziva da na proputovanju kroz Sloveniju previše ne ističu navijačke rekvizite jer bi u suprotnom mogli platiti kaznu.

Slovenska i austrijska policija prije nekoliko dana su najavile da će sve navijače detaljno kontrolirati i nadzirati, a "posebnu pažnju" dobit će navijači sa crne liste. Riječ je o osobama sa zabilježenim navijačkim izgredima čija su se imena našla u rukama slovenskim i austrijskih policajaca sa ciljem sprječavanja izgreda i sukoba na Euru 2008.

I.K./D.R./F.M.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara