Kralj patetike nadmašio samog sebe

Kralj patetike nadmašio samog sebe

GOSTOVANJE izvršnog direktora Dinama Zdravka Mamića i predsjednika Hajduka Branka Grgića u emisiji "Drugo lice" voditelja i urednika Petra Vlahova proteklo je u znaku "maksimirskog šerifa".

Nemoguće je u jednom tekstu prilagođenom webu nabrojati sve patetične "bombone" koji su ispadali iz ustiju Zdravka Mamića, ali pokušali smo izdvojiti one najveće.

"Toliko volim ljude da, kad bi se legaliziralo spavanje u grupama, ja bih to prvi primjenio." - kazao je Mamić u uvodnom prilogu "Drugog lica", nakon čega je ustvrdio kako se nikad nije potukao i nosio oružje.

Mamić je umjesto voditelja Petra Vlahova najavio Grgića, i to sljedećim riječima: "Najuspješniji NK Hajduka svih vremena, jedini sportski djelatnik koji može parirati Dinamu."

Bitno suzdržaniji Grgić nije mogao ostati imun na ovakve komplimente "ljutog suparnika", pa je tako ustvrdio: "Dinamo, to je Mamić. Radi se o čovjeku koji ima i preveliku ljubav prema Dinamu."

Teško je nabrojati sve komplimente koje su si međusobno uputili Grgić i Mamić, pri čemu je ipak prednjačio razgaljeni Zdravko, koji je u cijeloj emisiji Grgića oslovljavao isključivo riječju "predsjedniče".

Najteže im je bilo kad ih je Vlahov zamolio da jedan drugome nabroje po dvije mane. Grgić je, pričajući o Mamićevim manama, ustvrdio kako je Zdravko ponekad previše subjektivan i sportski nerealan, te brzo dodao kako je to zato što previše voli Dinamo. S druge strane, Mamić nije mogao svom sugovorniku pronaći ni jednu jedinu manu, ustvrdivši da kod "džentlemena Grgića nalazi samo vrline".

Iako je Mamić svojim patetičnim izjavama dominirao emisijom, i Grgić je ubilježio pokoju "provalu", pa je tako na pitanje "Vozite li dok pijete?" odgovorio "Vozim uvijek."

"Mi u Hajduku smo na neki način mađioničari jer još od 1996. funkcioniramo s blokadom računa i pokušavamo dovesti igrače bez novca." - požalio se Grgić, koji je kao svoju najveću pogrešku naveo činjenicu da nije dao ostavku nakon što je osvojio tri prvenstva.

Od predsjednika Hajduka smo tako doznali da mu je splitski novinar Edo Pezzi za 40. rođendan poklonio crvene ženske tange, te kako su mu najljepši nogometaši Alen Bokšić i Igor Štimac.

Vlahov je pokušao isprovocirati Mamića pitanjem zbog čega toliko gura svog brata Zorana u hrvatsku reprezentaciju.

"To je provokacija, Zoran je igrao 10 godina u Bundesligi, tamo je ostavio trag. Igrao je i na SP-u 1998 s Brončanima, ovu jesen je bio jedan od 2-3 najbolja igrača u prvenstvu. Zato mislim da je izbornikovo pozivanje Zorana došlo prekasno, ali sam siguran da će Zoran na proljeće svojim igrama natjerati izbornika da ga pozove i u Njemačku." - ustvrdio je Mamić.

Bilo je zanimljivo čuti mišljenja čelnih ljudi dva najveća hrvatska kluba o "slučaju Niko Kranjčar".

Tako je Mamić protjerivanje Nike iz Dinama pokušao opravdati načinom na koji je Niko igrao i ponašao se u Dinamu prošle sezone, ali i činjenicom da je Dinamu trebao "novac za preživljavanje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da je Niko igrao i ponašao se kao što je to radio otkad je došao u Hajduk, nikad ne bi otišao iz Dinama. Nemamo za čim žaliti, mi i Niko nismo bili na istoj valnoj duljini. Iz aspekta Hajduka, Nikin dolazak u Split bi je spektakularan, ali struka ga nije kapitalizirala." - ustvrdio je "maksimirski šerif".

Grgić je pak o Niki imao samo riječi pohvale.

"S Nikom smo osvojili naslov prvaka, iako Hajduk nije blistao. Poslije poraza od Debrecena Niko je bio najbolji igrač Hajduka. Vijest o pregovorima s Lyonom nije patka, ali on zasad ostaje u Hajduku. Ima tu i drugih efekata njegovog dolaska, mi smo prodali 3500 dresova s njegovim imenom, što je apsolutni rekord, a na prvu utakmicu u kojoj je igrao došlo je 20,000 ljudi." - ustvrdio je Grgić, koji nikad ne zaboravlja na financijske aspekte.

Za vrijeme emisije ime Franje Tuđmana spomenuto je puno puta, a najzanimljivija je bila izjava Zdravka Mamića, koji je u jednom trenutku uskliknuo: "Joj da mi je oživit Tuđmana, da on bude predsjednik države a ja ovo što sam sada!"

Mamić je svoju poslovičnu "skromnost" pokazao i sljedećom izjavom: "Nisam sreo čovjeka koji radi toliko dobrih djela koliko ih ja napravim u jednom danu!"

Ipak, najzanimljiviji dio emisije uslijedio je nakon što je Vlahov svojim gostima postavio nekoliko politički intoniranih pitanja, poput onog treba li po Franji Tuđmanu i Anti Gotovini davati imena ulicama i trgovima po Hrvatskoj.

"Jedan za Tuđmana i Gotovinu u svakom gradu u Hrvatskoj!" - kazao je Mamić, dok je suzdržani Grgić ustvrdio kako nam ipak treba povijesna distanca, ali je ponosno istaknuo kako Ante Gotovina navija za Hajduk, te kako vjeruje da će dokazati svoju nevinost u Haagu.

Politička diskusija naročito je uzrujala Mamića, kojeg silno ljute optužbe protiv hrvatskih generala i Franje Tuđmana

"Jedino normalno što je bilo je napravio Tuđman, ali mi smo to uspjeli sjebat! Ja sam morao mahati crvenom zastavom i pjevati "Druže Tito ljubičice bijela", onda sam htio skočiti sa 7. kata na glavu da bih obranio Hrvatsku. A Franju Tuđmana na kraju optužuju da je zločinac!" - vikao je Mamić.

Dva čelna čovjeka raspravljala su i o ulasku Hrvatske u EU, pri čemu je Grgić ustvrdio da pridruživanje Uniji nema alternative, s čime se složio i Mamić. Minutu poslije toga optužio je Europsku uniju da ucjenjuje Hrvatsku: "Nema alternative, ali to je da se ja neću prodati za 1 nego za 100!"

Nastavio je tako Mamić svoju tiradu o čuvanju nacionalnog integriteta i puzanju pred međunarodnim moćnicima: "Ja ću vam reći kako je nastradao Aldo Moro; želio je industrijalizirati jug Italije, ali mu je Henry Kissinger rekao, jesi lud, nemoj se s tim petljat, on je rekao hoću, pa mu  je Kissinger rekao: Ja ću tebe ubiti! I ubio ga je."

Napomenimo za kraj da je Vlahov u emisiju pozvao bend "Sretanove legende noći", pri čemu je Grgić naručio pjesmu "Da te mogu pismom zvati", dok su Mamiću odsvirali "Tako mi nedostaješ", što je toliko razgalilo galantnog "Maminha" da je harmonikašu u instrument zataknuo novčanicu od 500 eura, te kraj emisije dočekao raširenih ruku, pri čemu je slao poljupce u kameru.

Ludilo brale, rekli bi Splićani.

N.B.
Foto: Nova TV

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara