Kranjčar: Mi Austriji postavljamo uvjete igre

ZAGREBAČKI dečko sa bečkim kinderštubeom je izdržao iscrpljujuće dugu sezonu na dva fronta u Engleskoj, a sada se na Euru od njega očekuje da bude poletni i friški nositelj igre Hrvatske.

Kakva su tvoja osobna očekivanja od prvenstva. Mnogi te već vide kao igrača koji će obilježiti Euro?

"Moje ambicije povezane su isključivo s ambicijama reprezentacije i plasmanom u drugi krug. Zaista je vrijeme da se plasiramo u drugi krug. Naravno da bi svatko od nas želio odigrati utakmicu karijere, ali nisam opterećen s tim. Opeterećen sam s tim da odemo u drugi krug i da vidmo što možemo dalje."

Pritisak je manji nego na SP-u?

"Mislim da je pritisak veći jer postoji veća šansa da dobijemo Austriju,  od šansi koje su nam davali da pobijedimo Brazil u prvoj utakmici na SP-u. Sad je na nama ipak veći pritisak, uvjerljivi smo favoriti u utakmici kojom zajedno s domaćinom otvaramo našu skupinu. Znamo koliko nam ta pobjeda može donijeti."

Dobro, ali za tebe osobno sada je ipak manji pritisak?

"Pa, jest. Glupo mi je stalno ponavljati razloge zbog kojih je to tako. Ali kada gledamo momčad, pritisak je veći, ali radi se o pozitivnom pritisku. Upravo nas je taj pritisak vodio tijekom cijelih kvalifikacija, sve utakmice osim zadnje morali smo pobijediti. Uspsjeli smo i sada trebamo malo i uživati u svemu tome. Treba sam sebe nagraditi za ove dvije godine u kojima smo radili zajedno., Najveća nagrada za trud i dobru prezentaciju od svršetka SP-a pa sve do Eura bila bi što bolji rezultat ovdje u Austirji.

Utakmice protiv Mađarske i Moldavije dakle, nisu bile prava slika.

"Mislim da su utakmice u kvalifikacijama bile naša prava slika, gdje smo bili dominantni, gdje smo uvjerljivo pobijeđivali. Poznato je da u prijateljskim utakmicama nikada nismo dobro igrali. Svi su se ipak malo čuvali za EP, gdje dolaze prve, velike utakmice i to je sasvim normalno. Imamo još puno toga za pokazati i zaista se nadam da ćemo sutra otvoriti prvenstvo u dobrom, pravom izdanju."

Kako tvoja leđa? Jučer si nakratko napustio trening?

"Leđa? Nisam se držao za leđa, nešto druogo bilo je u pitanju - vrućina. Predugo sam bio u Engleskoj..."

Počeo si nogometne korake u Beču, ima li tu neke simoblike?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Maleni Niko Kranjčar kao Rapidova maskota sa kapetanom momčadi sa početka 90-ih, Reinhardom Kienastom

"Mislim da tu nema nikakve simbolike. Svi skupa nadamo se da ćemo otvoriti EP pobjedom, ali ne bih to nazvao sudbinskom utakmicom. Bit će još puno prvenstava, još puno prilika za dokazivanje. Sada je najvažnija momčad, želimo konačno proći u to četvrtfinale i težit ćemo tome sutra na Ernst Happelu."

Kakve Austrijance očekuješ?

"Očekujem da će fanatično napasti, ponajprije zbog publike koja će ih bodriti. Ali, opet mogu biti svjesni naših kvaliteta, pa se povući i čekati da na najbolji mogući način iskoriste svoje brzonoge igrače. Ali ponavljam, mi smo koncentrirani na našu igru, na to da mi kontroliramo utakmicu i da mi njima postavljamo uvjete kako će igrati, a ne da ih oni postavljaju nama."

I na njima će biti pritisak?

"Mislim da Austrija neće biti pod velikim pritiskom iz jednostavnog razloga jer nemaju što izgubiti. U nogometnom svijetu davno su ih svi otpisali. Bit će pozitivno drski, željet će pokazati da su nepravedno otpisani. Gledam to prema sebi; razmišljam kako bi se naša reprezentacija postavila da je unaprijed otpisana i podcijenjena. Mislim da bi to bio jedan pod razloga da  izvučeš onaj pravi maksimum. Msilim, dakle, da će Austrijanci biti vrlo opasni i motivirani. Inmaju oni svoje kvalitete, mogu svakome naudit, vidjeli ste kako su protiv Njemačke i Nizozemske dominirali 60 minuta. To im daje potpuno pravo na optimizam."

Ali ne treba bježati od istine, Hrvatska bi ipak trebala držati ključeve te utakmice?

"Ja se nadam da je tako. I nikako drugačije."

Ako ti Srna, Kranjčar i Modrić "dođete" na utakmicu, ne bi trebalo biti problema.

"Ja se nadam da hotel neće zaključat sobe! Nadam se da ćemo odigrati kako znamo, ne samo nas trojica, već cijela momčad. Kroz cijele kvalifikacije provlačilo se da je naša najveća snaga naš kolektiv. Taj kolektiv uvijek izbaci dva-tri pojedinca, koji imaju svoj dan. Ono što je izbornik već govorio, ako par naših igrača budu imali svoj dan, neće biti problema. A zaista imamo igrače koji mogu napraviti razliku."

Koliko je Hrvatska blizu ili daleko od forme koju je pokazala u kvalifikacijama?

"To ćemo suttra vidjeti. Po treningu se to nikada ne može ustanovit. Naravno da Eduardo fali, pa falio bi svakoj reprezentaciji na svijetu. No, želimo ga nadomjestiti i u uvjerenju smo da to možemo."

Oko kampa se vrte razni menadžeri, jesi li počeo rješavati pitanje svoje budućnosti?

"Imam još dvije godine ugovora s Portsmouthom i uopće ne razmišljam o tome jer imam što riješavati ili ne. U mojoj glavi trenutno je samo Europsko prvenstvo, razmišljam samo o sljedećem treningu ili sljedećoj utakmici. Nakon Eura lako ću sjest s ljudima iz kluba i vidjeti što se događa."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara