Laurent Blanc i FFF optuženi za rasistički program: U reprezentaciji htjeli samo 30 posto Afrikanaca

Laurent Blanc i FFF optuženi za rasistički program: U reprezentaciji htjeli samo 30 posto Afrikanaca

Foto: AFP

FRANCUSKI istraživački internetski portal Mediapart optužio je čelnike Francuskoga nogometnog saveza (FFF) za skandalozno propisivanje rasne kvote pri ulasku u svoje selekcije.

Na optuženičkoj se klupi našao čak i izbornik seniorske reprezentacije Laurent Blanc, koji je predstavljen kao suučesnikom u projektu.

Mediapart tvrdi da su Francuzi odlučili reducirati broj nogometaša afričkih korijena pri njihovu uvrštavanju u najmlađe selekcije FFF-a, u koje počinju ulaziti najtalentiraniji 13-godišnjaci na području Francuske. Djeca useljenika iz "Crne Afrike" i sjevernoafričkih arapskih zemalja, navodi se u izvješću, neće više imati ravnopravan tretman, jer spomenuta odredba, točnije njen prijedlog, predviđa uvrštavanje do maksimalno 30% imigrantske djece u mlađe nacionalne selekcije.

Blanc: Laž je da sam sudjelovao u takvim razgovorima

Izbornik Blanc s gnušanjem je otklonio objavljene informacije rekavši:

"Ne postoji plan koji bi predviđao ikakve kvote u rečenom obliku. Laž je da sam ja uključen u tako nešto", rekao je Blanc dodavši:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Istina je da sam pohodio jedan sastanak s vodećim ljudima saveza glede mladih reprezentacija, ali jedina tema na dnevnom redu te sjednice bila je definiranje stila igre i trenažnog programa naših mladih selekcija, kako bismo u petoljetnom idućem razdoblju dobili najbolje rezultate."

"Je li naša uloga da odgajamo igrače za reprezentacije drugih zemalja?"

Iz FFF-a su najavili internu istragu. Predsjednik saveza Fernand Duchaussoy izjavio je na konferenciji za novinare da ne vjeruje da je bilo ikakvih instrukcija ili naredbi od bilo koga iz vrha FFF-a.

"Doduše, za nekakav neformalni razgovor ne mogu jamčiti. Znate, ne mogu biti svugdje. Mogu obećati da ćemo istražiti navode medija", rekao je predsjednik nastavivši:

"Ne mogu nadzirati tko će što reći na svakom sastanku, iza svakih zatvorenih vrata, u svakom od hodnika. Ne mogu kontrolirati sve ljude koji rade u savezu. Opet kažem, vjerujem da nismo učinili ništa od onog za što nas se optužuje."

Da bi u cijelo priči ipak moglo biti istine potvrdila je izjava tehničkog direktora FFF-a Francoisa Blaquarta:

"Zar da prihvatimo ovakvu situaciju? Je li naša uloga da odgajamo igrače za reprezentacije drugih zemalja?", rekao je Blaquart, premda je potom demantirao da je bilo govora o provedbi rasnih kvota.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara