Leedsova zvjezdana prašina

U SJEČNJU 2002. nakon što je pobijedio londonski West Ham sa 3:0 Leeds je preuzeo vodstvo na ljestvici engleske Premier lige. Sada, dvije godine kasnije, Leeds je predposljednji na ljestvici, s prilično slabim izgledima da će i sljedeće sezone biti član Premier lige.

A što je još gore u minusu je od 80 milijuna funta (147 milijuna dolara) pa mu je dan rok da do ponedjeljka nađe sponzore koji će garantirati pokrivanje gubitka jer će u protivnom klub otići u stečaj.

Kako se Leeds tako sunovratio? Jesu li tome krivci trojica menadžera, koje je u tom razdoblju promijenio, raskidajući ugovore koji su ga stajali 5.5 milijuna funta? Ili je kriv bivši predsjednik kluba Peter Ridsdale, koji je na dovođenje dvojice igrača "spiskao" 24 milijuna funta, 18 za Rija Ferdinada i 6 za Marka Viduku?
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojedinačno to nisu razlozi potonuća Leedsa, ali kad se tim gafovima dodaju drugi, primjerice, novi trošak od 30 milijuna funta za kupnju Robbiea Fowlera, Setha Johansona i Robbiea Keanea, zatim afera Leedsovih igrača Woodgatea i Bowyera koji su mjesecima odgovarali pred sudom zbog premlaćivanja jednog azijskog studenta, te učestale smjene trenera, od Davida OLearyja, preko Terryja Venablesa do Peter Reida (umjesto kojeg je za privremenog trenera postavljen Eddie Gray), a uz odlazak ponajboljih igrača, Ferdinada i Keanea, iz kluba, jasno je da se nakupilo previše toga što je klub, koji je krajem 60-ih i početkom 70-ih godina prošlog stoljeća bio perjanica engleskog nogometa, strovalilo u provaliju iz koje će se teško iskobeljati.

(Hina) mi

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara