Lutrija penala ili tko tu koga

HRVATSKA, Turska i Rusija jedine su tri momčadi među najboljih osam o čijoj sudbini na velikim natjecanjima nikad nisu odlučivali jedanaesterci.

Iza nas je 12 dana nogometa, 24 euro-utakmice i 57 golova. U igri je još samo osam ekipa i sada svi imaju podjednake šanse za osvajanje naslova Europskog prvaka. A tradicija sugerira da će se barem jedna od tih osam ekipa od natjecanja oprostiti nakon 120 minuta igre i izvođenja jedanaesteraca.

Englezi najveći luzeri, ali njih smo se ionako već riješili

Jedanaesterci su već godinama sastavni dio velikih natjecanja, a iako će svi priznati da je to najnepošteniji način odlučivanja o pobjedniku, publika posebno uživa gledati preznojavanje dvaju ekipa kad dođe do izvođenja udaraca s bijele točke. Zasigurno najveći luzeri u lutriji jedanaesteraca su Englezi, ali kako smo se njih već riješili, pozabavit ćemo se ostalim ekipama.

Najbolji rejting imaju Nijemci. Hladni kao špricer, njemački reprezentativci šest su puta izvodili penale na velikim natjecanjima i pet puta bili uspješni. Portugalci su jedanaesterce izvodili samo dvaput, ali njihov je učinak stopostotni. Uz to, imaju i Cristiana Ronalda, koji je za svoj klub zabio više penala nego bili koji drugi igrač na prvenstvu, kao i vratara Ricarda koji ima čak 50 posto uspješnosti protiv udaraca s bijele točke (skinuo četiri od posljednjih osam).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Španjolci i Nizozemci u strahu od penala

Španjolci i Nizozemci su možda najveći favoriti turnira, ali izvođenje jedanaesteraca im je "Ahilova peta". Španjolska je samo dvaput slavila nakon izvođenja jedanaesteraca (na velikim su ih natjecanjima izvodili pet puta), a ujedno i jedina zemlja koja je ikad izgubila od Engleza kad se odlučivalo udarcima s bijele točke! Fernando Torres nije poznat kao pouzdan izvođač penala (od posljednjih devet pogodio je pet), ali prosjek im diže David Villa (devet od posljednjih 11). Nizozemci su penale na velikim natjecanjima pucali pet puta i četiri puta izlazili kao gubitnici.

Iako je uvriježeno mišljenje da se svjetski prvaci Talijani često provlače na sreću, kad odlučuju jedanaesterci gospođa Fortuna često nije na njihovoj strani. Od šest puta Talijani su s bijele točke slavili dvaput, ali u prilog im ide činjenica da su na taj način prije dvije godine osvojili Svjetsko prvenstvo, a ova je momčad vrlo slična onoj koju je vodio Lippi.

P.V.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara