Mamić: Jure Radić i njegovi političari sabotirali su dovršenje Maksimira

GRAĐANI grada Zagreba na referendumu će se izjasniti žele li Dinamove utakmice gledati na adaptiranom Maksimiru ili novoizgrađenom stadionu na Kajzerici. To je rješenje koje je garnitura Milana Bandića uspjela donijeti nakon osmogodišnjeg vijećanja o sudbini maksimirskog rugla.

Sve je spremno za referendum, izjasnila se u emisiji "Otvoreno" zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Ljiljana Kuhta Jeličić. Tri i pol milijuna kuna spremno je za pokrivanje troškova referenduma, jedino što se ne zna je kad će isti biti raspisan. Istaknula je Bandićeva zamjenica i da tvrtku Alpina Bau još uvijek drže na ledu.

Podsjetimo, Alpina Bau njemačka je tvrtka koju je Poglavarstvo zamislilo kao izvođača radova, ali unatoč njihovoj prihvatljivoj ponudi koja sadržava obnovu Maksimira, gradnju stadiona na Kajzerici kapaciteta 15 tisuća sjedećih mjesta te atletske staze na Sveticama, Bandić je posegnuo za alternativnim rješenjima. Nameće se logično pitanje zašto je tomu tako, a jedan od mogućih odgovora ponudio je Dinamov izvršni dopredsjednik Zdravko Mamić;

"Taj je prijedlog bio najbolji za stanovnike grada Zagreba i nije mi jasno se već nije prihvaćen. Da je bilo imalo sluha i poštenja, strojevi bi već kopali po Maksimiru. Znate li zašto strojeva još nema? Zato jer je tvrtka IGH, odnosno lobi Jure Radića koji ima jako političko zaleđe, sabotirala projekt nakon što nisu prošli na natječaju", ispalio je Mamić te svoj istup začinio jasnom porukom:

"Političari, ne dirajte maksimirski stadion! Inače, imat ćete posla s Dinamovcima, Boysima i građanima grada Zagreba."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Lajt motiv emisije "Otvoreno" ipak je bio političke prirode, s obzirom da se Bandićeva zamjenica prepirala s Alenkom Košiša Čičin Šain, HNS-ovom zastupnicom Gradske skupštine, tko je i kada mogao, a nije učinio ništa da ubrza rješenje maksimirskog pitanja.

Je li raspisivanje referenduma Bandićev politički kukavičluk? Može se zaključiti da jest, s obzirom da su građani 2005. godine povjerili aktualnom gradskom bossu raspolaganje gradskim novcem.

Bandićeva je zamjenica dakako, takve primisli osudila, ponovivši da građani imaju i moraju imati pravo izbora.

Plavi vulkan - jedinstveni projekt?!Posljednjih se dana vode intrigantne rasprave o izgledu Plavog vulkana, arhitektonskog rješenja Hrvoja Njirića. Taj bi stadion, u slučaju da Kajzerica odnese pobjedu na referendumu, bio novi dom Dinama i hrvatske reprezentacije, a o njemu se govori kao o futurističkom projektu - jedinstvenom u svijetu.

No, vrlo brzo ustanovilo se da Plavi vulkan nipošto nije jedinstven projekt. U Guadalajari se, tako, gradi El Templo Mayor, stadion za momčad Las Chivas, a projekt potpisuju Jean-Marie Massaud i Daniel Pouzet za Parisian firm Studio Massaud.

D.R
Foto: Mensvogue,
njiric plus arhitekti

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara