Mandarić: Šteta novca potrošenog na Beckhama

JEDAN od kumova američkog "soccera", koji je u Ameriku doveo Georgea Besta i pomogao uvjeriti Pelea, Cryuffa i Beckenbauera da zaigraju nogomet u SAD-u, poručio je MLS-u da bez veze rasipa novac na Spice Boya.

Srpski milijunaš i doskorašnji predsjednik Porstmoutha, najzaslužniji je za veliki uzlet nogometa u Americi krajem 70-ih i početkom 80-ih godina prošlog stoljeća. On je tada bio na čelu San Jose Earthquakesa, a jedan od najuspješnijih poteza mu je bilo dovođenje legendarnog irskog nogometaša i alkoholičara Georgea Besta u njegov klub, što je zatim pokrenulo lavinu velikih igrača koji su posljednje ugovore života odradili u glamuroznom i spektakularnom okružju koje se tada stvaralo oko nogometa u Americi.

Uspjeh nogometa u SAD-u bio je kratkog vijeka; nakon rasprodanih stadiona na početku, Amerikanci su se zasitili ove igre i vratili se svojim pravim ljubavima, footballu i baseballu.

"Bio sam dio tog natjecanja deset godina i jedan od njegovih osnivača kada je pokretano. Best, Pele, Beckenbauer, Cruyff, superzvijezde koje smo doveli da populariziraju nogomet, svi su bili veća imena od Beckhama, ali ipak nismo uspjeli. LA Galaxy pokušava na pogrešan način. Napravili smo isto prije 20 godina i nismo uspjeli", upozorio je Mandarić.

"Jedno ime u jednoj momčadi ne čini ligu i svi će to shvatiti, čim se slegne početno uzbuđenje. Ljudi žele vidjeti neizvjesno natjecanje, kao što je primjerice engleski Premiership, ali tako nešto se ne može odjednom izmisliti", drži iskusni nogometni funkcioner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mandarić tvrdi da bi se sumanuti iznosi koji će služiti promociji Beckhamovog branda trebali uložiti na "grassroots" nivou, što bi jamčilo uspjeh i popularnost sporta u budućnosti: "puno bi bolje bilo da se za te iznose uvezu treneri, jer kao što je pokazala povijest, možete imati sve superzvijezde na svijetu, ali da opet ne postignete uspjeh."

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara