McClaren službeno i jednoglasno dobio otkaz

ODMAH nakon sinoćnjeg poraza na Wembleyju, engleskom izborniku Steveu McClarenu uručen je otkaz, a ova odluka je potvrđena jutros na izvanrednoj sjednici Engleskog nogometnog saveza koja se održala u 9,30 sati, pišu engleski mediji.

Capello želi izborničku klupu Engleske

U neposrednom intervjuu nakon blamaže protiv veličanstvene Hrvatske, McClaren je inzistirao na tome da neće otići, ali je i naglasio da on o tome ne odlučuje i da mu je sudbina u rukama saveza. Samo pola sata kasnije ljudi iz Engleskog nogometnog saveza su ga obavijestili da više nije trener Gordi Albiona.

Otkaz jutros i služben

Brian Barwick, izvršni direktor FA, stigao je na sastanak već u 6.30 sati ujutro, a uskoro su mu se pridružili i ostali članovi ''boarda'', uključujući i predsjednika Engleskog nogometnog saveza Geoffa Thompsona.

The Sun piše kako je McClaren imao rezerviranu avionsku kartu za sutrašnji let u južnoafrički Durban, u kojem je trebao nazočiti ždrijebu kvalifikacijskih skupina za Svjetsko prvenstvo 2010. godine. Njegov je let otkazan, kao i misija na klupi engleske reprezentacije.

Odluka o otkazu McClarenu jedina je logična, s obzirom na raspoloženje engleske javnosti, a poglavito medija.

McClaren će unatoč tome što se Engleska nije kvalificirala na Euro inkasirati više od 3.5 mil. eura prema svom ugovoru.

U 16 mjeseci 18 utakmica i 5 poraza

Nakon 16 mjeseci provedenih na klupi engleske reprezentacije, Steve McClaren je danas smijenjen, kao i njegov asistent, Terry Venables. Na jutrošnjem sastanku, 12 članova Izvršnog odbora Engleskog nogometnog saveza donijelo je jednoglasnu odluku o raskidu njegovog ugovora, koji je bio potpisan na četiri godine.

Engleski nogometni savez izgubit će, dakle, 2 i pol milijuna funti zbog prijevremenog raskida ugovora. No, niti to nije moglo omesti članove Izvršnog odbora FA u njihovoj odluci. Engleska se, prvi puta nakon 1994., nije kvalificirala na Europsko prvenstvo, a McClaren je od 18 utakmica pretrpio čak 5 poraza, što ga čini najlošijim engleskim izbornikom u povijesti – piše Guardian Unlimited.

"Poput svakog engleskog navijača, mogu reći da smo maksimalno razočarani. Znamo da McClaren osjeća najveće razočaranje od svih nas. Naravno, ne možemo reći da Engleska ''božjom voljom'' mora igrati na svakom velikom natjecanju, ali je logično da smo očekivali naš plasman na Europsko prvenstvo" izjavio je Geoff Thompson, predsjednik Engleskog nogometnog saveza.

Brian Barwick, izvršni direktor Engleskog nogometnog saveza, dodao je:

"Nakon svega, opet ne žalim što smo izabrali McClarena za izbornika. Od toga ionako ne bi bilo nikakve koristi. Znamo da je učinio sve najbolje kako je mogao. Naravno da smo razočarani, kao i svi naši navijači.

"Što se tiče novog izbornika, mogu samo reći da smo već od danas krenuli u potragu za njim, i da ne isključujemo mogućnost da to bude stranac. Njegova nacionalnost neće igrati ključnu ulogu u odabiru" zaključio je Barwick.

McClaren: Ovo je najtužniji dan u mojoj karijeri!

Nakon što mu je priopćena odluka o otkazu na dužnosti izbornika Gordog Albiona, Steve McClaren obratio se engleskoj javnosti

"Prije 18 mjeseci, na dan kada sam bio izabran za engleskog izbornika osjećao sam veliku čast. Uživao sam u svakoj minuti mog izborničkog mandata. Ovo je jedan od najtužnijih dana moje karijere. Mogu razumjeti čelnike Engleskog nogometnog saveza i njihovu odluku",  izjavio je McClaren.

Nakon toga, nastavio je u vedrijem tonu.

"Oporavit ću se od ovoga i vratiti još jači! Nisam čovjek koji bi se sada izležavao na plaži. Vjerujem da sam u ovih 18 mjeseci postao još bolji trener. Istina je da se nismo kvalificirali na EP, ali vjerujem da sam dosta naučio iz ove kampanje i da ću znati izvući pouke"

M.P.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara