Mihajlović: Činilo se kao da smo u Srbiji

Mihajlović: Činilo se kao da smo u Srbiji

DEVET je osoba uhićeno, a ozlijeđene su 24 u noći "gradske gerile" u Rimu i sukoba između policije i navijača Rome i Lazia.

Utakmica je prekinuta nakon što su navijači to zatražili pošto se pročula vijest da je poginulo jedno dijete tijekom policijskog juriša. To je prvi puta u Italiji da je jedna utakmica prekinuta zbog odluke navijača.

Šef "ultrasa", najokorijelijih navijača Rome, od kapetana Francesca Tottija je zatražio da se utakmica prekine, jer će u suprotnome načiniti urnebes na stadionu.

Govorilo se o smrti djeteta, ali je policija tu vijest opovrgavala, u što navijači nisu vjerovali. I kapetan Lazia Siniša Mihajlović, nakon dogovora s Tottijem, bio je za prekid utakmice. Utakmica je prekinuta, ali ne i sukobi između navijača i policije.

Oko Olimpijskog stadiona sve je izgledalo kao na pravom urbanom ratištu. Čini se da su se navijači Rome i Lazia dogovorili da će inzistirati na prekidu utakmice, prije čijeg je početka bilo dosta sukoba između navijača i policije oko stadiona.

Današnji list "Corriere della Sera" preko cijele gradske stranice Rima objavljuje naslov "Mihajlović: Činilo se kao da smo u Srbiji".

Kapetan Lazia je na pitanje novinara kako sada mogu dolaziti ljudi na stadione, misleći pri tome na sukobe koji su izbili, ironično odgovorio: "Sa jaknom protiv projektila. Izgleda kao da smo u Srbiji za vrijeme rata".

Raste broj uhićenih i ozlijeđenih

Broj uhićenih osoba raste gotovo iz sata u sat danas u Rimu nakon sinoćnjeg pravog gerilskog rata između snaga reda i navijača rimskih klubova Rome i Lazia.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Broj uhićenih sada je narastao na sedamnaest, a još su protiv 23 osobe podignute prijave, ali zasad nisu uhićene. Broj ranjenih među snagama reda (policija, karabinjeri, financijska straža) popeo se na 153, dok je 14 navijača zatražilo liječničku pomoć.

To je i konačni broj ozlijeđenih osoba nakon gotovo šestosatne gerilske gradske bitke u nedjelju uvečer prije derbi-susreta Lazio - Roma.

Policija je u grmovima u okolici Olimpijskog stadiona u Rimu otkrila sakrivene petarde, čavle, željezne šipke i druge predmete kojima se huligani služe u uličnim sukobima. To je znak da su se navijači pripremali za sukob s policijom.

Očito je postalo i da je lažna vijest o ubijenu djetetu trebala biti samo uvod u veće nerede.

Policija danas u Rimu provodi pretrese u raznim navijačkim klubovima i najavljuju se nova uhićenja. Ministar rada i član Sjeverne lige Roberto Maroni izjavio je danas kako su navijači organizirali sukob s policijom da bi izvršili pritisak na Vladu da donese zakonski dekret s kojim bi se spasila dva rimska kluba iz dugovanja prema državi.

Od ukupno 510 milijuna eura koliko neki talijanski klubovi ukupno duguju državnom poreznom uredu, na rimske klubove otpada polovica, odnosno Lazio duguje 113 milijuna eura poreza, a Roma 105 milijuna eura. Ako to neće biti plaćeno, dva kluba se neće moći upisati u sljedeće nogometno prvenstvo.

Premijer Silvio Berlusconi je za donošenje dekreta koji bi klubovima omogućio plaćanje dugovanja na rate, ali se tome protivi Sjeverna liga i demokršćanski UDC iz sastava vladine koalicije. Maroni kaže kako nije pošteno prema drugim klubovima koji su redovito uplaćivali poreze da se sada rimskim klubovima omogući odgoda dugovanja ili plaćanje na rate.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara