Mijenjaju se bodovanje i pravila o gumama u Formuli 1

Mijenjaju se bodovanje i pravila o gumama u Formuli 1

VIJEĆE Međunarodne federacije autosportova (WMSC) trebalo bi do kraja tjedna odobriti novu promjenu sustava bodovanja u Svjetskom prvenstvu nakon što se s time u utorak složila Komisija za Formulu 1.

Sustav je za nadolazeću sezonu već jednom bio promijenjen i prema njemu bi bodove osvajala desetorica vozača, a ne osmorica kao dosad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta će odredba ostati na snazi, ali je predložena promjena dodjeljivanja bodova kako bi pobjede dobile veću vrijednost i kako bi se na taj način potaknuli vozači da se bore za prvo mjesto. Za pobjedu će se, kako je i prvotno predviđeno, dobivati 25 bodova, ali drugo mjesto neće nositi 20, već 18 bodova. Treće će mjesto vrijediti 15 bodova, a za plasmane od četvrtog do desetog mjesta osvajat će se 12, 10, 8, 6, 4, 2 i 1 bod.

Predložena je i značajna promjena vezana uz gume. Tako će vozači koji uđu u posljednji, treći krug kvalifikacijskog treninga, morati startati u utrku na istim gumama na kojima su završili kvalifikacije. To će otvoriti veliku strategijsku dvojbu: vozači i momčadi će morati odlučiti hoće li kvalifikacije voziti na mekšim gumama koje su brže, ali i koje na startu utrke, kad će spremnici za gorivo morati biti puni do kraja, neće biti dobar izbor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara