Mokoena: Vuvuzele su naše oružje i 13. igrač

Totalsport
Foto: AFP

UPOTREBA navijačkih vuvuzela, plastičnih navijačkih rogova koji imitiraju slonovsku riku i stvaraju golemu buku, i dalje je predmet brojnih rasprava na Svjetskom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici.

> SVE O SP-U NA INDEXOVOJ TEMI

Više od 84.000 navijača pratilo je prvu utakmicu Mundijala između domaće selekcije i Meksika (1:1) na Soccer Cityju u Johannesburgu. Velika većina njih koristili su navijački rekvizit popularan među domaćim nogometnim fanovima, ali ne baš i među ostalim protagonistima Svjetskog prvenstva.

"Navijači s vuvuzelama nisu samo naš 12. nego i 13. igrač. To je jedno od naših oružja", objasnio je kapetan Južnoafričke Republike Aaron Mokoena nakon dvoboja s Meksikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, to oružje nema samo funkciju poticanja domaćih nogometaša na bolju igru, već u velikoj mjeri i živcira suparnike, nenaviknute na takvu vrstu zvučne kulise na utakmicama. Međutim, branič Meksika Carlos Salcido tvrdi da tome nije tako...

"Vuvuzele nam nisu bile nikakav problem. Južnoafrikanci su imali svoj ''nogometni party'' i to je sjajno. Bili smo usredotočeni na utakmicu, vuvuzele nas nisu smetale", izjavio je Salcido.

O štetnom utjecaju vuvuzela izrađene su čak i znanstvene strudije. Osim što stvaraju buku koja nadglašava zvuk motorne pile i avionskog rasplinjača i tako direktno šteti sluhu, vuvuzele bi mogle odraditi i ključnu ulogu u širenju gripe koja ovih dana vlada Južnoafričkom Republikom, kazuje studija koju je provela jedna londonska liječnica.

Bert van Marwijk, izbornik nizozemske nogometne reprezentacije, koji je protiv vuvuzela javno govorio još tijekom prošlogodišnjeg Kupa konfederacija u Južnoafričkoj Republici, zabranio je navijačima puhanje u vuvuzele tijekom svih treninga ''oranja''...

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara