MUP pozvao nogometne navijače na sportsko navijanje, a klubove na bolje osiguranje utakmica

UOČI početka nastavka nogometnog prvenstva MUP je danas pozvao navijače na sportsko navijanje, a nogometne klubove da se pridržavaju obveza pri organizaciji i osiguranju utakmica.

MUP u javnom pozivu navijačima i klubovima upozorava da su u jesenskom dijelu prvenstva, od 24. srpnja do 5. prosinca, na 43 utakmice zabilježeni neredi u kojima je ozlijeđeno 20 navijača, od kojih jedan teško.

Ozlijeđena su i tri policajca, a oštećeno je pet autobusa, dva tramvaja, dva policijska vozila, devet osobnih automobila i četiri ugostiteljska objekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U MUP-u kažu da događaji vezani za utakmice na kojima je bilo nereda ukazuju da pripadnici pojedinih navijačkih skupina namjerno izazivaju nerede, no pritom izbjegavaju to raditi na stadionima, pa nasilje pokušavaju prenijeti izvan stadiona, na pravce putovanja navijača. MUP u priopćenju ne navodi na koje navijačke skupine se to odnosi.

Nogometne klubove MUP poziva da se kao organizatori utakmica pridržavaju obaveza o oržavanju reda i mira te da angažiraju dovoljan broj redara i zaštitara kako se ne bi ponavljalo da se na osiguranju mora angažirati velik broj policajaca.

U MUP-u kažu da se za utakmice visokog sigurnosnog rizika u prosjeku angažira jedan policajac na 27 gledatelja, dok je broj redara znatno manji, odnosno od 800 do 900 policajaca i 300 do 400 redara na 20 do 25 tisuća gledatelja.

Za usporedbu, utakmice u zemljama Europske unije osigurava znatno više redara nego policajaca, upozoravaju u MUP-u.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara