Muslimanke u Ateni trčale u tradicionalnoj odori

DOK je trčala kvalifikacijsku utrku na 100 metara dres bahrainske sprinterice Al Gassre bio je sve samo ne aerodinamičan. Unatoč tome što je 21-godišnja sportašica bila odjevena u tradicionalnu muslimansku odoru hajib, koja štiti žensku čednost, stigla je peta na cilj ispred atletičarki iz Zimbabvea, Mikronezije i Kuvajta.

"Mnogo više sportašica iz muslimanskog svijeta trebalo bi se natjecati na Olimpijskim igrama", kazala je Al Gassra.

Iako nije bila najbrža u Ateni, ova sitna atletičarka može prestići mnoge atletičare u svojoj domovini. Na pitanje novinara je li to istina, prošaptala je: "Da."

Potvrdila je da nikada neće skinuti tradicionalnu muslimansku odoru koja joj otkriva samo lice.

"To je načelo islama, tradicija i ne mogu trčati bez hijaba", kazala je Gassra koja se trčanjem počela baviti u školi sa 17 godina.

No, kako se doznaje od bahrainskih sportskih dužnosnika pregovori s proizvođačem sportske opreme Nike su u tijeku.

Alaa Jassim iz ratom uništenog Iraka bila je oduševljena svojim nastupom na Olimpijskim igrama u Ateni i vremenom od 12,70 sekundi iako joj je to donijelo zadnje mjesto u skupini.

"Za mene je velika čast sudjelovati na Olimpijskim igrama. Osjećam se kao da predstavljam cijeli irački narod, ne samo žene", kazala je Alla Jassim koja se za nastup u Ateni počela pripremati u ožujku.

Robina Muqimyae bila je prva žena iz Afganistana koja je nastupila na olimpijskim igrama, a ona je trčala u dugim hlačama.

Izvor fotografije: FaH

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara