Na SP 2006. 32 reprezentacije, Oceanija ostala bez izravnog mjesta

Na SP 2006. 32 reprezentacije, Oceanija ostala bez izravnog mjesta

NA SVJETSKOM nogometnom prvenstvu koje će se 2006. godine održati u Njemačkoj sudjelovat će 32 reprezentacije, a isti broj reprezentacija sudjelovat će i na SP 2010., zaključak je sastanka Izvršnog odbora Svjetskog nogometnog saveza (FIFA) održanog u Parizu.

Južna Amerika imat će pravo na četiri reprezentacije koje će izravno izboriti nastup na SP, dok će petoplasirana reprezentacija tamošnjih kvalifikacija moći izboriti SP kroz dodatne kvalifikacije. Najveći gubitnik pariškog sastanka je Oceanija koja je ponovno ostala bez ijednog mjesta koje izravno vodi na SP, odnosno pobjednik oceanijskih kvalifikacija će SP morati izboriti kroz dodatne kvalifikacije.

Izvršni odbor je te zaključke donio omjerom glasova 22:1, a jedini koji se usprotivio bio je predstavnik Oceanije koji je zatim demonstrativno napustio sastanak. Naime, u prosincu prošle godine IO FIFA-e je zagarantirao jedno izravno mjesto Oceaniji, a sada je tu odluku opovrgnuo.

Kao razlog takve odluke predsjednik FIFA-e je naveo slab nastup Novog Zelanda na Kupu Konfederacija koji se održava u Francuskoj. Novi Zeland je izgubio sva tri svoje utakmice uz gol-razliku 1-11.

Na SP u Njemačkoj će nastupiti 14 europskih reprezentacija, pet afričkih, po četiri azijske i južnoameričke, te tri reprezentacije iz zone Concacafa, s tim da će za preostala dva mjesta u dodatnim kvalifikacijama na mini-turniru razigravati prva oceanijska, peta azijska, peta južnoamerička i četvrta reprezentacija iz zone Concacaf.

Australija razočarana

Australija je s razočaranjem primila odluku Međunarodnog nogometnog saveza (FIFA) kojom se prvaku Oceanije poništava izravna kvalifikacija na Svjetsko prvbenstvo 2006 u Njemačkoj.

Australci su kao daleko najjača nogometna reprezentacija u Oceaniji izravno pogođeni iznenađujućom odlukom FIFA-e, kojom će prvaci Oceanije za mjesto na SP-u razigravati sa petoplasiranom reprezentacijom južnoameričkih kvalifikacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je sramotna odluka koja ima političku pozadinu i motivaciju. FIFA je popustila pritiscima Južne Amerike što se nije smjelo dogoditi", kazao je predsjednik Oceanijskog nogometnog saveza Basil Scarsella.

Australci su ljuti i na Novozelanđane, njihova jedinog odstojnog protivnika u regiji, koji je izgubio sve tri utakmice na Konfederacijskom kupu uz razliku pogodaka 1:11.

"FIFA se očito povodila rezultatima Novog Zelanda u Francuskoj, a mi od njih jači barem tri puta. To je velika nepravda", kazao je jedan od čelnika australskog nogometa.

Australija je samo jednom, 1974. igrala na Svjetskom prvenstvu. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara