Na vidiku Štimčeva pobjeda i Liga 16 već od sljedeće sezone

Na vidiku Štimčeva pobjeda i Liga 16 već od sljedeće sezone

U RUSANOVOJ je danas bilo iznimno burno, ali ne zbog nevremena koje je pogodilo centar Zagreba, već zbog sjednice izvršnog odbora HNS-a na kojoj se među ostalim raspravljalo o Štimčevom prijedlogu proširenja broja klubova HNL-a za sljedeću sezonu, ali i novom pravilniku o licenciranju vezanim za prijedlog Udruge prvoligaša kojim bi se moglo tehnički ograničiti klubove da nastupaju u ligi.

Već je prije kraja rasprave sjednicu demonstrativno napustio član Odbora i čelni čovjek Nogometnog saveza Zagrebačke Županije Ivan Brleković.

Dotični nije htio objasniti razlog svog prijevremenog odlaska, već je samo odmahnuo rukom i rekao da mu je već svega dosta i da će nam ionako sve reći "oni dolje", ali pretpostavljamo da je razlog napuštanja prijedlog Udruge prvoligaša da se ukine odredba prema kojoj savezu pripada 3% svakog inozemnog transfera. Poznato je od prije da je Brleković bio jedan od voditelja i zagovornika takve odredbe.

Tajnik saveza Zorislav Srebrić upitan zašto je jedan član napustio sjednicu prije njezinog kraja, odgovorio je diplomatski da on uopće nije primijetio da je itko napustio sjednicu i da stoga ne može komentirati niti razloge Brlekovićevog odlaska?

Inače, Brleković nije jedini koji nije sudjelovao na sjednici izvršnog odbora. Zbog kako su naveli "klupskih obaveza" svoj dolazak su otkazali Hajdukovi Fiorentini i Grgić, Dinamov Mamić i Josip Friščić.

Nakon današnje sjednice čini se da za sada najzadovoljniji može biti Igor Štimac, koji je uspio svoj prijedlog dogurati gotovo do glasovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izašavši pred novinare Štimac nije mogao sakriti zadovoljstvo. "U četvrtak ćemo predati materijale za proširenje lige, a onda će se do kraja mjeseca održati izvanredna ili redovna Izborna skupština HNS-a na kojoj bi se moglo izglasati proširenje. Više od toga znat će se tek poslije četvrtka."

Udruga hrvatskih prvoligaša tako mora do četvrtka predati svoj prijedlog o kojemu će se provesti javna rasprava po županijskim savezima, ali u smanjenom obujmu, zbog kako je to objasnio Srebrić toga "što je o ligi 16 već puno toga rečeno, pa se možebitno preoblikovanje lige može odvijati po brzom postupku".

Nakon što prijedlog bude raspravljen u javnosti, sazvat će se izvanredna ili redovna sjednica Izborne skupštine HNS-a na kojoj bi se moglo izglasati ili odbiti prijedlog Udruge.

Prema novom, danas izglasanom pravilniku o licenciranju svaki klub koji namjerava ili igra u 1. hrvatskoj nogometnoj ligi mora posjedovati stadion sa rasvjetom za odigravanje noćnih utakmica, ali će i morati svakih 6. mjeseci izvještavati HNS o svome poslovanju, svojim prihodima i rashodima.

Tako će Štimčev prijedlog vjerojatno dobro proći na raspravi po županijama, ali je upitno koliko će klubova moći dobiti licencu za nastupanje u 1. ligi po novim, strožim i zahtjevnijim pravilima.


M.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara