Najgori hrvatski porazi su remiji s Australijom, SRJ i Turskom

HRVATSKA je od svojih prapočetaka u jesen 1990. mnogo češće pobjeđivala nego gubila. Pobjeda za vječno pamćenje bilo je više nego poraza. Od zemalja malih dimenzija, Hrvatska je jedna od nogometno najuglednijih, a možda i svjetski broj jedan.

Uistinu traumatičnih neuspjeha nije bilo mnogo u 18 godina trajanja kockastih, a neki su od najtežih poraza ironijom sudbine bili neriješeni rezultati!

"Izgubiti" s neodlučenim vjerojatno boli još i više, jer je uspjeh bio frustrirajuće blizu.

Stoga je i najnoviji "poraz bez poraza" sinoć protiv Turske slomio srce nacije jače nego što bi bio učinio gubitak od 0-3 u 90 minuta. Prvi je remi s težinom poraza bio onaj ostvaren sa Srbijom i Crnom Gorom, tada još zvanom SR Jugoslavija, u Zagrebu u listopadu 1999. Samo 2-2 ostavilo nas je kod kuće, dok bi nas i minimalna pobjeda bila lansirala na Euro 2000. Na nesreću, jedino su Bokšić i Stanić zatresli protivničku mrežu, dok su Mijatović i Stanković postigli dva bizarna gola tjemenom i vratom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neodlučeni 0-0 i 2-2 protiv Švicarske odnosno Francuske na Euru 2004. također su imali smisao poraza, jer je nakon toga bila nužna pobjeda nad tada nepremostivom Engleskom.

Još jedan neodlučeni ishod, 2-2 s Australijom, označio je prerani kraj našeg sudjelovanja na Svjetskom prvenstvu 2006. I prethodnih 0-0 s Japanom uvelike je doprinijelo tom ispadanju, a kobnim se pokazao Srnin promašaj s bijele točke u ranoj fazi utakmice.

A pobjede? U ciklusu Europskog prvenstva 2006-08 Hrvatska ih je zabilježila 12. Devet u kvalifikacijama i tri na završnom turniru. Samo ih još Španjolska, zasad, ima toliko. Radujemo se, stoga, nastavku sjajne serije, jer u rujnu nas čekaju Kazahstan i Engleska.

Totalsport
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara