Naprej sosedi! Lahko posodite Keka?

Foto: AFP

"GDJE je Slovenija? Pitajte Ruse" sa smiješkom je Amerikancima poručio čovjek koji nakon Hiddinkove Rusije, kući želi poslati i velesilu koju vodi Bob Bradley.

Matjaž Kek je sve ono što se Slaven Bilić trudi biti - neposredan, skroman,  svjestan vlastite kvalitete (ali ograničenja), a i glazbeni je fan, prije nego što je postao izbornik radio je kao radijski DJ.

Kek ima i ima jedan "feler" za trenutnu konstelaciju odnosa između zemalja koje razdvajaju Sutla, Piranski zaljev, povrat duga štedišama Ljubljanske banke, blokada pregovora, sramotni referendum o ratifikaciji arbitražnog sporazuma s Hrvatskom i šengenska granica - čovjek poštuje Hrvatsku! Zagreb prema vlastitim riječima "voli", a ovog Štajerca 'najluđi grad na svitu' je toliko očarao, da je nakon posjeta magičnom Starom placu, postao Hajdukovac za cijeli život.

Najdraži trener mu je Đalma Marković, a jedan od najdražih trofeja Kutija šibica! Treba li boljeg razloga, naročito danas, zašto bi voljeli da je s obje strane granice, ali i na klupi naše reprezentacije, takav čovjek?

"Slovenija je treća najmanja zemlja čije reprezentacija je nastupila na svim Svjetskim prvenstvima. Ta bivša Jugoslavenska republika s oko 2 milijuna stanovnika geografski se smjestila blizu Hrvatske i Srbije te je površinom velika približno kao New Jersey.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sudeći po površini zemalje s kojom se sastaje trebao bi to biti sraz Davida i Golijata". Tim su riječima u svojim medijima reprezentaciju Slovenije predstavili njihovi slijedeći protivnici, Amerikanci.

Mnogi Američki nogometni fanovi proteklih su dana na raznim internetskim tražilicama nejčešće upisivali pojam "where is Slovenia?". No, bez obzira na činjenicu da je čak 150 puta manja od Sjedinjenih država, Američki mediji ih iznimno respektiraju.

Na pitanje o veličinama zemalja spomenutih protivnika najduhovitiji je bio Slovenski izbornik Matejaž Kek koji je samo dodao:"Pitajte Ruse", aludirajući na njihov sraz u dodatnim kvalifikacijama. Nešto ozbiljniji je bio veznjak nizozmskog Vitessea Dalibor Stevanovič, "Puno je bitnija veličina našeg srca a ne veličina zemlje iz koje dolazimo."

Nadalje, Sloveniju opisuju kao 25 reprezentaciju svijeta koja je u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo iza sebe ostavila jake Čehe, Poljake i Ruse. Ovo joj je treće veliko natjecanje. Prije toga bili su sudionici Europskog prvenstva 2000, te Svjetskog 2002 gdje se nisu proslavili.

Erupciju oduševljenja izazvala je pobjeda protiv Alžira nakon koje je premijer Borut Pahor izjavio da je to epska pobjeda jedne male zemlje velikog srca. Nisu zaboravili spomenuti kako je taj isti Pahor nakon pobjede protiv Rusije u svlačionici očistio kopačke svojim nogometašima.

"Nakon pobjede protiv Alžira jako smo motivirani za sljedeću utakmicu. Smatramo da je sad sve u našim rukama", siguran je na kraju Stevanovič.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara