Navijači ispravili nepravdu: Vukas 29. listopada dobiva spomenik na Poljudu

Tekst: M.Pa.
Foto: bernardvukas.com, Glas Dalmacije

BAJDO VUKAS, legendarni kapetan Hajduka iz sredine prošlog stoljeća dobit će svoj spomenik na Poljudu.

Spomenik će biti postavljen 29. listopada, na dan kad su Bijeli na Starom placu svladali Crvenu zvezdu i nakon toga osvojili prvenstvo 1950. godine (jednom od tri koje je Vukas osvojio s Hajdukom). Također, ta je utakmica poznata i zbog toga što je na njoj prvi put bila Torcida koja je osnovana uoči te utakmice.

Splićanin Vedran Bonačić je radio neumorno radio na cijeloj ideji koju svojedobno pokrenuo Klub navijača Torcida. Ideju postavljanja spomenika Bernardu Vukasu inicirana je nakon što legenda Hajduka nije uvrštena među 21 velikana splitske povijesti koji će dobiti svoj spomenik. Navijači su dvije godine zajednički skupljali novac, a sad se cijela akcija konačno privodi kraju.

Jedan od najboljih nogometaša u povijesti Hrvatske je bijeli dres nosio deset godina, od 1947. do 1957, a kasnije je bio i sportski direktor. Sa 615 utakmica za Hajduk peti je nogometaš u povijesti po broju nastupa, a 300 postignutih golova ga svrstava na četvrto mjesto najubojitiji strijelaca Hajduka. Preminuo je u travnju 1983.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara