Navijači u Splitu pušteni iz zatvora, ali ne smiju blizu stadiona Hajduka i reprezentacije

Navijači u Splitu pušteni iz zatvora, ali ne smiju blizu stadiona Hajduka i reprezentacije

Foto: Hina

IZVANRASPRAVNO vijeće Županijskog suda u Splitu pustilo je na slobodu četvoricu navijača koji su u nedjelju pritvoreni zbog sumnje da su počinili kazneno djelo izazivanja nereda na utakmici Hrvatska - Češka u St. Etienneu, doznaje Index.

Nakon usvojene žalbe obrane navijačima je određena mjera opreza, neće moći bliže od 500 metara od stadiona na kojima će igrati Hajduk i reprezentacija Hrvatske. Mjera bi trebala trajati dokle postoji potreba, a najduže do pravomoćnog okončanja postupka.

Očekuje se da na slobodu bude pušten i peti navijač koji je pritvoren dan poslije ove grupe.

Po dokazima se vidi da su bili na stadionu, samo što su točno radili? 

Sudsko vijeće vodilo se prije svega dokaznom materijom, odnosno, dokazima koji bi trebali inkriminirati osumnjičenike.

Za sada su tu tek fotografije iz kojih se vidi da su bili na stadionu Geoffroy Guichard i da su bili u metežu tijekom prekida utakmice, ali sudsko vijeće smatra da će se sve činjenice i okolnosti utvrditi tijekom istrage te da ne postoje razlozi da navijači i dalje budu iza rešetaka.

Sudsko vijeće skoncentrirano na materiju, nisu išli u širinu poput suca koji je pritvorio navijače

U nedjelju ih je pritvorio sudac Stanko Grbavac. Na cijelu stranicu opisao je kako su nedopustive metode ulice, anarhija, želja za nasilnim smjenjivanjem legalno izabranih čelnika HNS-a, narušavanje međunarodnog ugleda RH, mogućnost da se svaki problem u državi počne rješavati na ovaj način...

Sudsko vijeće koje je odlučilo pobiti njegovo rješenje nije se upuštalo u takvu širinu, već su se skoncentrirali na samu materiju, a to je da se navijači sumnjiče da su izazivali nered međusobnom tučnjavom. U svojim obranama svi su negirali da su počinili kazneno djelo koje im se stavlja na teret, već tvrde da su se branili od udaraca ili pomagali onima koje su napali. 

Sudac Grbavac navijačima je odredio i jamčevinu u iznosu od 40 do 60 tisuća kuna. Kako je pritvor ukinut, to je postalo bespredmetno. Pritvorenici bi u popodnevnim satima trebali napustiti okružni zatvor Bilice, i to bez da su platili i kunu.

>>> Sudac koji je zatvorio navijače nije htio istražiti Kutlu

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara