Ne prestaju makljaže navijača u Argentini

NAKON subotnjeg sukoba između navijača Velez Sarsfielda i San Lorenza, u kojem je jedan navijač Veleza poginuo, navijači jednog od najtrofejnijih argentinskih klubova, Boca Juniorsa, nastavili su u dobrom raspoloženju i u nedjelju. Ovaj put međusobno su se sukobili uoči gostovanja njihove momčadi kod Huracana. Utakmica je inače završila miroljubivo, rezultatom 0:0.

Međusobni obračun na ulicama glavnog grada, samo dan nakon ubojstva navijača Veleza rezultirao je s jednim izbodenim navijačem te s 180 uhićenih nakon velikih obračuna s lokalnom policijom.

Navijači Boce Juniorsa, poznatiji pod nazivom Los Xeneizes simbol su radničke klase u Argentini, te su prema statistikama najbrojnija navijačka skupina u ovoj južnoameričkoj državi.
Naziv Los Xeneizes u prijevodu znači Genovljani prema talijanskim imigrantima koji su početkom 20. stoljeća došli u Argentinu. Nazivaju se još i Bosterosi te je njihovo navijanje praktično stil života posvećen voljenom klubu Boci a kada se igraju utakmice, svojim navijanjem postaju 12 igrač svoje momčadi. Najveći rivali su im naravno, navijači River Platea, trenutačno drugoplasirane momčadi argentinskog prvenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Argentini navijačko nasilje više je češća nego rijekta pojava. Od žešćih sukoba navijačkih skupina, pamti se sukob navijača Nueve Chicago i Tigrea prošloga ljeta kada je 14 ljudi teško od 80 lakše ozlijeđeno.

M.Š.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara