Nogometaši će nakon Eura platiti porez Švicarskoj

NAKON mnogih natezanja, švicarska je porezna uprava ishodila rješenje s organizatorima nogometnog Eura u Austriji i Švicarskoj oko oporezivanja nagrada.

U priopćenju koje je u javnosti objelodanjeno u petak, Organizacijski odbor EP-a u Austriji i Švicarskoj potvrdio je kako će svaki igrač sudionik Eura morati platiti porez od novčanih nagrada švicarskoj državi.

Riječ je o nagradama koje će prema planu nacionalnim savezima - ovisno o (ne)uspjehu njihovih momčadi - isplatiti Europska nogometna federacija (Uefa), čije je prijavljeno sjedište u švicarskom gradiću Nyonu nedaleko Ženeve.

Novac koji će od Uefe biti transferiran na nacionalne saveze, a s nacionalnih saveza većinom na reprezentativce, tako će biti najprije oporezovan u Švicarskoj, i to po fiksnoj stopi od 20%.

Uefa je činila sve kako bi švicarske porezne vlasti odgovorila od te odluke, inzistirajući da nogometaši poreze na svoje premije plate u njihovim matičnim državama. Sada je nepoznato hoće li nagrade reprezentativcima svih 16 sastava sudionika, pa tako i hrvatskima, biti opterećene dvostrukim oporezivanjem, švicarskim i nacionalnim. Vjerojatno je da će o tome odluku morati donijeti svaka pojedina država, odnosno njezine porezne institucije.

Poznato je da će Švicarska poreze ubrati neovisno igraju li se utakmice na njihovu ili teritoriju sudomaćina Austrijanaca. Primjetno je da su nogometaši ovom odlukom nedvojbeno diskriminirani, obzirom da se odluka odnosi samo na njih, a ne na trenere ili članove stručnih stožera. Također, odluka ne spominje da će se porezno teretiti novac koji će ostati u svakom pojedinom savezu.

Uefa će tako isplatu nagrada morati zadržati dok savezi švicarskoj poreznoj upravi ne ispostave iznose koje će dobiti pojedini nogometaši. Tek će nakon toga Uefa moći prebaciti novac na račune saveza. Procjenjuje se da će od Uefinih nagrada švicarski porezni sustav inkasirati između četiri i osam milijuna švicarskih franaka, što znači da će ukupni Uefin nagradni fond biti između 20 i 40 milijuna franaka.

Odluka je objavljena samo dva dana prije ždrijebanja skupina EP-a u Luzernu (nedjelja). Završni turnir u Austriji i Švicarskoj igrat će se od sedmog do 29. lipnja sljedeće godine.

Totalsport
Foto: I.L.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara