Novo oživljavanje Andreja Kramarića

Novo oživljavanje Andreja Kramarića

Foto: Hoffenheim

PO DRUGI PUT u svojoj karijeri, Andrej Kramarić nalazi se na misiji njezinog oživljavanja. Prije godinu dana, u najvećem klupskom transferu, pojačao je redove Leicester Cityja, zadnje momčadi Premiershipa. Godinu dana kasnije, „Lisice“ su prve na tablici, ali bez Kramarićevog učinka. Tek 22 prvenstvene minute i nešto više njih u Liga kupu bile su odlučan znak da je vrijeme za novu promjenu. Nova destinacija je Hoffenheim, posljednjeplasirana momčad Bundeslige.
 
Misija EURO
 
Sasvim je sigurno, ponajveći motiv preseljenja je želja za dokazivanjem izborniku pred ovoljetno europsko prvenstvo, što je i Ranieri potvrdio u svojim izjavama. Put od projicirane buduće vatrene devetke (takvim je proglašen duž čitavog spektra javnosti) sada je u velikoj opasnosti i igrač koji će zamijeniti Mandžukića na mjestu prvog fora sada je krenuo u krivom smjeru.
 
Njegove iznimne tehničke kvalitete koje mu dozvoljavaju da, suprotno uvriježenom stereotipu, sudjeluje u igri dublje na terenu i poveže redove svoje ekipe i odigra „spojku“, nešto je što sve donedavno nismo imali. S fantastičnim Kalinićevim uzletom u Fiorentini i opcijom njega kao sidruna koji zadržava lopte, Kramarićev lagani i fini nogomet pao je u drugi plan.  Iako se doimao kao savršeno komplementaran par Perišiću koji bi njegova izvlačenja i radijus kretnje mogao koristiti za utrčavanje iza leđa suparničke obrane, danas se ideja s njim u prvih 11 reprezentacije čini dosta dalekom.
 
Poznato je da golgeteri zabijaju u serijama i tako se probijaju, a najveća u njegovoj karijeri, ona koja ga je i dovela na glas jednog od  najperspektivnijih europskih napadača, nasilno je prekinuta i to u najgorem mogućem trenutku – apsolutni vrhunac u HNL-u (takva napadačka dominacija viđena je samo za vrijeme Eduarda da Silve i nikad prije ni poslije njega) trebao je poslužiti kao uvertira za etabliranje na europskom nivou, u ligi je lopta brža, igra dinamičnija, a braniči lukaviji i čvršći. Nakon sjajne epizode u Rijeci, nije dobio pravu šansu to potvrditi u prvom međunarodnom angažmanu.
 
Obećana zemlja hrvatskih forova
 
Jedan tekst bio bi isuviše kratak za pobrojati sve hrvatske igrače, posebno one ofenzivne, koji su ostavili većeg ili manjeg traga u Bundesligi. Pridruživanje toj armiji Kramarić je dobio u vidu poprilično nezavidnog zadatka – opet dolazi u klub koji se bori za ostanak, i opet će se njegov direktni doprinos mjeriti prvenstveno kroz generalni uspjeh kluba ostanka u ligi. 2 boda od zone spasa nisu nenadoknadiva razlika i tek ostaje za vidjeti hoće li Stuttgart, Hannover i Werder kao glavni konkurenti tržiti bolje u ovom prijelaznom roku.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Konkurencija u Hoffenheimu je sasvim solidna. Nisu to igrači na cijeni kao Vardy kojeg vjerojatno očekuje veliki transfer već ovo ljeto, ali Volland (kao nestandardni reprezentativac Elfa koji je upisao minute u ovom kvalifikacijskom ciklusu), jako kvalitetan Čileanac Vargas i legenda Kuranyi ozbiljni su pretendenti na pozicije osoblja koje treba prizemljiti avion koji se nalazi u velikoj nevolji. Možda i najbitniji detalj za klub dogodio se ovog ljeta kada je Brazilac Firmino otišao na Anfield, ostavljajući njihovu veznu liniju bez primarnog i jedinog kreativca, čovjeka koji može smisleno povezati redove u ligi koja se bazira na ofenzivnoj tranziciji i u kojoj su baš takvi igrači na najvećoj cijeni. Upravo u tome leži i najveća Kramarićeva šansa – za razliku od kolega koji vole boraviti u šesnaestercu i često ostaju izolirani od vlastitih redova, njegova sposobnost da pomogne pri organizaciji igre mogla bi biti jezičac na vagi koji će odlučiti u njegovu korist.
 
Hoffehneim je postavio svojevrsnu avangardu stavljanjem za trenera mladog, 28-godišnjeg Nagelsmanna, ali on posao preuzima tek od ljeta. Dotad, ekipu vodi Huub Stevens, prokušani Bundesliga materijal trenera koji dosad i nije pokazivao znakove visoke doze kreativnosti i hrabrosti kad je riječ o davanju šansi, tako da je jako teško reći kako će ispasti cjelokupan koktel svih novonastalih faktora za hrvatskog napadača. Ali neizvjesnost i borba u Njemačkoj sasvim sigurno su bolja opcija od izvjesnosti u Leicesteru u kojem je izgubio godinu dana najboljeg nogometa karijere.
 
Rijeka nakon Rijeke
 
I konačno, teško se prisjetiti igrača na top razini u domaćem nogometu koji je toliko često morao oživljavati svoju karijeru i nanovo se dokazivati. Kao najbolji strijelac u povijesti Dinamove škole, proglašen je nedoraslim izazovima u Maksimiru. Tura dokazivanja u Lokomotivi gdje je zabijao u prosjeku svaku drugu utakmicu donijela je povratak u Plave redove, ali drugi rastanak bio je poprilično bolan,a  sukob s braćom na čelu kluba značio je novi odlazak.
 
Godine šikaniranja njega i jednog od njegovih najbližih prijatelja Tomečaka na račun sumnjivih pojačanja imale su za posljedicu snažan revolt, kojeg su na najbolji mogući način pokazali sjajnim igrama u Rijeci i objelodanili pred čitavim nogometnim svijetom koliko je zapravo Dinamo pogriješio s njima. Ni nakon sezone snova u Rijeci, novi korak nije bio onaj koji ponovo vodi naprijed, i po treći put u svojoj (još uvijek) mladoj karijeri, Kramarić počinje ispočetka.
 
Novi trener s kojim mora kliknuti, novi navijači koje mora osvojiti, novi krug javnosti kojeg mora impresionirati. Radi li se o posljednoj šansi velikog talenta da ga potvrdi na visokoj razini i jednom zauvijek svima dokaže gdje mu je mjesto?
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara