Objavljen popis najbogatijih nogometnih klubova

Objavljen popis najbogatijih nogometnih klubova

JEDNA od najvećih svjetskih consulting tvrtki, Deloitte & Touche, objavila je svoj godišnji popis najbogatijih nogometnih klubova na svijetu.

Uvjerljivo prvi u sezoni 2002/2003 sa prihodom većim od 250 milijuna eura je Manchester United, a slijede ga talijanski klubovi Juventus (218 mil.) i AC Milan (200 mil.).

Engleska nogometna Premierliga i talijanska Serie A imaju čak 12 predstavnika u 20 najbogatijih klubova, a Manchesteru je ovo sedma godina zaredom kako ostvaruje najveći godišnji prihod.

"Vodeći klubovi u nogometu, svjetskom sportu broj 1, stvaraju veći prihod nego ikad prije. Prihod od televizijskih prijenosa najveći je pojedinačni izvor sredstava za većinu klubova i unatoč općem nagađanju o smanjenju cijena za TV prijenose, mi ne očekujemo razvoj u tom smjeru." - komentirao je Dan Jones, Deloitteov direktor za Sport Business Grupu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Istodobno, mnogi od vodećih nogometnih klubova imaju veliku i još nedovoljno iskorištenu priliku značajno povećati prihode, naročito od svojih stadiona. Na primjer, prihod od prodaje karata na stadionu Manchester Uniteda od 101 mil. eura triput je veći od njegovih talijanskih suparnika" - dodao je Jones.

Uz 12 od 20 najbogatijih klubova na svijetu iz Engleske i Italije, 8 mjesta popunjavaju 3 kluba iz Bundeslige, isto toliko iz španjolske prve lige, te po jedan klub iz prvih liga u Francuskoj i Škotskoj.

Publikacija Football Business International nedavno je objavila analizu stvaranja dobiti američkih sportskih momčadi, a po tim podacima najbogatiji američki sportski klub su New York Yankees, koji igraju u prvoj ligi američkog nogometa. Zanimljivo je da je prihod tog kluba manji od godišnjeg prihoda Manchester Uniteda, te iznosi 243 mil. eura.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara