Osijek se kocka s licencom za HNL: Pranjiću će platiti, ali tek kada ih prisili HNS

Osijek se kocka s licencom za HNL: Pranjiću će platiti, ali tek kada ih prisili HNS

Foto: Vlado Kos / Cropix

NOGOMETNI SINDIKAT u kratko je vrijeme od početka djelovanja u hrvatskom nogometu već pokazao kako nije samo jedna od brojnih udruga, povjerenstava ili radnih skupina čije je osnivanje u Hrvatskoj u modi posljednjih godina. Sindikat je reagirao na situaciju u NK Osijek kojemu prijeti oduzimanje licence zbog dugovanja svom igraču Jurici Pranjiću.

Pranjiću NK Osijek duguje više od 200 000 kuna, a najbizarnije u cijeloj priči je što u klubu tvrde da bi mu već isplatili novac da je pokrenuo postupak pred Arbitražnom komisijom HNS-a. Pošto to nije napravio, nego je očekivao da će mu klub isplatiti što mu prema ugovoru duguje kako bi Osijek dobio licencu za 1. HNL, iz Gradskog vrta poručuju kako će mu novac isplatiti tek kada Arbitraža HNS-a potvrdi dugovanja.

Klubovi u dugovima dobivaju licencu, a igrači ucjene i epitet izdajnika

Još zanimljivija je činjenica da je Osijek unatoč dugovima dobio licencu za natjecanje što prema propisima ne bi mogao dobiti, no ponovo se našla rupa u HNS-ovim pravilnicima.

Na primjeru NK Karlovca i NK Varaždina javnost je proteklih mjeseci mogla vidjeti kako funkcionira odnos kluba i nogometaša kad se radi o dugovima. Klubovi od igrača očekuju da potpišu kartice dugovanja bez kojih prvoligaši ne bi mogli dobiti licencu za natjecanje. U Karlovcu je krajem prošle sezone zbog toga došlo do skandala s trenerom Igorom Pamićem kojega su pritiskali čak uz pomoć policije kako bi on i igrači predli potpisane kartice i omogućili klubu licencu. Nakon sukoba s upravom Pamić je napustio klub, a s njime i nekoliko igrača dok su ostali potpisali sporazum. Proteklih tjedana slična se priča dogodila i u Varaždinu. Braća Škvorc i Robert Punčec koji su zbog neisplaćenih dugova (za 2010. godinu!?) imali pravo na raskid ugovora na štetu kluba. Čak su i potpisali sporne kartice dugovanja dajući klubu rok do lipnja 2011. za isplatu duga, ali kada su zbog neispunjenja obveza tražili slobodne papire, proglašeni su izdajnicima kluba.

Nogometni sindikat, kao i u slučaju Varaždina, ragirao je u slučaju Jurice Pranjića, a njihovo priopćenje prenosimo u cjelosti:

"Poštovani,

Hrvatska udruga "Nogometni sindikat" ovim obraćanjem javnosti reagira na još jedan propust vezan uz licenciranje klubova, konkretno NK Osijek. Prije svega napominjemo da naš cilj nije oduzimanje licence NK Osijek, nego poštivanje i primjenjivanje pravila koja moraju biti jednaka za sve.

Naime, član „Nogometnog sindikata“ Jurica Pranjić izložen je pritisku od strane pojedinih medija, dijela javnosti pa čak i navijača, samo zato što potražuje isplatu ugovorenog novčanog iznosa.

Nažalost, u medijima možemo pročitati sramotan tekst s naslovom „Osječani čiste savjesti“ (http://www.glas-slavonije.hr/vijest.asp?rub=6&ID_VIJESTI=144451), koji čitateljima nameće da je nešto nenormalno – normalno(!!!). Kako bismo bili jasniji citirat ćemo dio članka: „Pranjić do kraja zimskog prijelaznog roka nije uspio pronaći novi klub, pa je trenirao sam u Gradskom vrtu, a poslije je odbio potpisati čuveni dokument u kojem tvrdi da NK Osijek nema dugovanja iz prošle sezone prema njemu. To svake godine uredno potpisuju svi igrači bez obzira postoje li dugovanja ili ne, a Pranjić se odlučio tvrdoglaviti misleći valjda da će mu klub isplatiti dug pod pritiskom uskraćivanja licence za natjecanje. No Osijek je i bez toga licencu dobio.“

Apeliramo da se ovakvim izmišljenim ugovorima u kojima se potpisuje LAŽ i pritiscima na igrače ali i druge radnike u Hrvatskoj stane na kraj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U spornom članku spominje se i da je NK Osijek osporio iznos duga te da je time stječe uvjete za licencu, dok nigdje ne navode dokument osporavanja. Usput dodajemo da se u članku citira izjava predsjednika kluba kako dug prema Pranjiću nije sporan(?!).

Komisija za licenciranje mora postaviti jasne kriterije klubovima jer se ovakvim neželjenim slučajevima nanosi šteta igračima, navijačima i klubovima, a samim tim Hrvatskom nogometu. Treba spomenuti i tromost Arbitražnog suda HNS-a, naime nema zakonski propisanog roka u kojem moraju donijeti pravosnažnu odluku.

Za kraj samo šaljemo poruku čelnim ljudima u klubovima koji osporavaju ugovorene isplate igračima: „Kupili ste automobil za koji ste smatrali da vam je potreban i dogovorili određene uvjete plaćanja. Međutim nakon jedne godine shvatili ste da vam je preskup, i odlučili ste ne plaćati dogovoreni iznos kredita. Istog trena Banka vam ovrhom oduzima dogovoreni iznos uz troškove ovršitelja.“. Dolazi vrijeme kada će isto vrijediti i za igrače!


Hrvatska udruga "Nogometni sindikat

Dario Šimić
Mario Jurić"

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara