Otkriven još jedan u cijelom nizu dopingiranih biciklista

IZ FRANCUSKE antidopinške agencije objavili su da se ukupan broj dopingiranih biciklista na ovogodišnjoj utrci Kroz Francusku popeo s četiri na pet.

Nakon već poznatih slučajeva dopingiranja Španjolaca Manuela Beltrana i Moisesa Dueñasa, te Talijana Riccarda Ricca (svi EPO), kao i Kazaka Dmitrija Fofonova (heptaminol), na Touru si je ove godine nedozvoljenim sredstvom pomagao peti biciklist, čije ime zasad nije objavljeno.

U njegovu je testiranom uzorku pronađen trag kortikosteroida. Ne bi mu to bilo uzeto za zlo da je steroid u njegov organizam dospio putem odobrenog lijeka (uzimanje lijeka biciklistima je u Francuskoj odobravao ili AFLD ili UCI, Međunarodna biciklistička federacija), no za tako nešto nije imao niti je tražio odobrenje.

Isti je steroid pronađen kod još šestorice biciklista, u po dva navrata kod svakog, no oni su za lijekove koji sadrže spomenuti kemijski spoj imali dozvolu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupno su iz AFLD-a ove godine na Touru otkrili 22 abnormalna rezultata kod 13-orice biciklista. Od ukupno 180 biciklista na startu utrke, njih čak 76 imalo je potrebne dozvole za uzimanje lijekova koji u sebi imaju inače nedozvoljene supstance.

Ukupno su tijekom utrke iz AFLD-a testirali 95 biciklista (22 Francuza, 18 Španjolaca, devet Nijemaca, po šest Talijana i Belgijaca...).

M.Š./Totalsport
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara