Phelps poslao Spitza u povijest: Sada znam da je sve moguće

AMERIČKA štafeta 400 metara mješovito zaokružila je plivačka natjecanja u Pekingu prvim mjestom i novim svjetskim rekordom (3:29.34 ). Michael Phelps u trećoj je izmjeni odradio 100 metara delfin, uzeo je svoje osmo zlato na Olimpijskim igrama u Pekingu i time srušio rekord Marka Spitza iz 1972. godine. Spitz više nije najuspješniji sportaš Igara sa sedam zlatnih medalja, poklonio se svom sunarodnjaku Phelpsu. Završena je najljepša priča Olimpijskih igara, čiji se rasplet čeka već četiri godine.

Osim vlastite genijalnosti Phelpsu je prilikom velikog pothvata ponajviše pomogao njegov "suigrač" Jason Lezak. On je u štafeti 4x100 slobodno otplivao posljednju dionicu i spektakularnim nastupom prestigao Francuza Alaina Bernarda za zlato, čime je omogućio Phelpsu da ostane u utrci za Spitzovim rekordom. Posljednjeg dana Lezak je odbio sve napade Australca Eamona Sullivana i zadržao SAD-a i Phelpsu novo zlato.

Peirsol je SAD-a već u prvoj dionici (leđni način) donio prednost, da bi je Hansen ugrozio ne pretjerano dobrim nastupom prsnim načinom. No, kao treći je za SAD-a plivao Michael Phelps i delfinovim načinom stvorio prednost koju je sačuvao Lezak i na kraju su Amerikanci s vremenom 3:29.34 postavili novi svjetski rekord.

Prijašnje najbolje vrijeme su također držali Amerikanci (3:30.68), a ovim prilikom u Pekingu su ispod tog vremena plivali i Australci (3:30.04). Treće mjesto su osvojili Japanci ponajviše zahvaljujući sjajnom Kitajimi, najboljem svjetskom plivaču prsnim načinom.

"Ne bih mogao ništa bez momčadi"

"Ne znam što osjećam u ovom trenutku. Previše mi emocija prolazi glavom", rekao je Phelps i dodao: "Sad stvarno znam kako je u životu sve moguće. Uvijek sam bio skeptičan prem ovom rezultatu, ne mogu baš reći kako sam uvijek vjerovao. No, mnogi ljudi oko mene su me uvjerili u suprotno i zato sada, prije svega, želim zagrliti svoju mamu".

Pet zlatnih medalja je Phelps osvojio u pojedinačnoj konkurenciji, a tri u štafetama.

"Ništa ovo ne bih mogao bez pomoći momčadskih kolega. Nastupi u štafetama su bili predivno iskustvo i njima veliko hvala, jer bez njih ne bih sada stajao pred svima sa ovih osam zlata", završio je američki plivač.

Premija od milijuna dolara

Australski proizvođač plivačke opreme Speedo isplatit će osmerostrukome olimpijskom prvaku  bonus od milijun dolara zbog njegova pekinškog postignuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Australci su se na taj potez odlučili prije nedjeljne, osme zlatne medalje u mješovitoj štafeti. Bio im je dovoljan izjednačen rekord od sedam zlatnih medalja Marka Spitza s Olimpijskih igara u Münchenu 1972. godine.

Mellouli najveće iznenađenje Igara: Može i bez dopinga

Tuniski plivač Oussama Mellouli priredio je jedno od najvećih iznenađenje Igara u Pekingu. Mellouli je senzacionalni pobjednik na 1500 metara, u utrci u kojoj mu pokraj Granta Hacketta nitko nije davao šansu za medalju.

Mellouli, koji je svojevremeno diskvalificiran zbog uzimanja dopinga, imao je četvrto vrijeme kvalifikacija, te je u najavama za finale bio daleko iza spominjanih Hacketta, Cochranea i Prilukova. Spomenuta trojica su i vodila utrku sve do 1100 metra, kada se Mellouli počeo priblažavati, a tristo metara prije cilja je i poveo.

Do kraja je lagano povećavao prednost, Hackett je prekasno krenuo u finiš i nije ga mogao uhvatiti, makar je krenuo za njim u lov na posljednjih pedeset metara.

Hackett tako nije obranio zlatnu medalju iz Atene 2004. godine, a recimo kako je time propustio osvojiti treći olimpijski naslov zaredom u ovoj disciplini.

Treće mjesto je osvojio Kanađanin Ryan Cochrane koji je odbio napade Rusa Jurija Prilukova.

D.C.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara