Pravi duh olimpizma: Ruskinja i Gruzijka zagrljene na pobjedničkom postolju

Pravi duh olimpizma: Ruskinja i Gruzijka zagrljene na pobjedničkom postolju

IAKO traju ruski napadi na Gruziju, pucačice Natalia Paderina iz Rusije i Gruzijka Nino Alukvadze pokazuju što je duh olimpizma.

Gruzijski sportaši htjeli su napustiti Olimpijske igre nakon što je došlo do velikog oružanog sukoba između ruskih i gruzijskih snaga u Južnoj Osetiji, a kasnije i u samoj Gruziji. To se ipak nije dogodilo te Gruzijci i dalje ostaju u Pekingu.

Priča jučerašnjeg dana je dodjela medalja u natjecanju zračnog pištolja na 10 metara, kad su Ruskinja Natalia Paderina, koja je osvojila srebro, i Gruzijka Nino Salukvadze, koja je bila brončana, pokazali da sport ne poznaje politiku, granice i oružane sukobe. Zajednička proslava osvojenih medalja i poruka visokoj politici iz Pekinga, pozdravljena je od strane Međunarodnog olimpijskog odbora.

"Ovo natjecanje je bila pobjeda sporta, zato što sport postoji zbog prijateljstva. Imali smo toliko puno ratova u 20. stoljeću, potreban nam je mir. To je nešto što politika može naučiti iz sporta", rekla je Salukvadze.

"Teško je za nas Gruzijce zbog svega što se događa u našoj domovini. Zvao nas je predsjednik Sakašvili i rekao nam da ostanemo u Pekingu. Nismo mogli spavati, jedino o čemu smo mogli razmišljati jest Gruzija", dodaje Salukvadze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruskinja Panderina ističe da je upravo vrijednost sporta to što on ne poznaje granice.

"Imamo jako puno prijatelja koje sam stekla baveći se ovim sportom. Nino i ja smo prijatelji i naš odnos pokazuje da politika može puno toga naučiti iz sporta."

"Svi razmišljaju o natjecanjima i što boljim rezultatima na Olimpijskim igrama. Ratovi i tsunamiji nas ne zanimaju ova dva tjedna", rekao je Gennady Shvets, glasnogovornik ruskih olimpijaca u Pekingu.

M.Š.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara