Premiership najbolja liga u Europi, HNL tek na 27. mjestu

ENGLESKIM finalom Lige prvaka između Chelsea i Manchester Uniteda, Premierliga je prvi put u 23 godina zasjela na tron ljestvice najboljih liga Europe.

Engleska liga je tako poslije osam godina preuzela  prvo mjesto od španjolske dok je Serie A na trećem mjestu. Slijede francuska, njemačka i ruska dok je naša liga 27. po jačini u Europi. Konkurencija HNL-u su poljska liga na 25. mjestu,  mađarska na 26, ciparska na 28. te slovenska koja je zauzela 29. poziciju. Na posljednjem mjestu  je liga San Marina koja je 53.

Službene podatke možete pogledati na stranici www.5-jahres-wertung.de/APD/Online/5-Jahres-Wertung.htm koja se uzima kao službena budući da Uefa nema vlastiti poredak.

Na osnovu ovih koeficijenata Uefa određuje koliko će klubova nastupati u europskim natjecanjima. Tako, primjerice, dva najbolja kluba vodećih zemalja ulaze direktno u Ligu prvaka, a još dva idu u kvalifikacije za to natjecanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenimo još i da je Manchester United drugi put zaredom najskuplji klub na svijetu. Finalist Lige prvaka, po francuskoj reviji Forbes, vrijedi milijardu i 333 milijuna eura što je povećanje od 24 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Real Madrid je na drugom mjestu sa procijenjenom vrijednosti od 951 milijun, slijede Arsenal (888 milijuna), Liverpool (777 milijuna), Bayern (697 milijuna), Milan (591 milijun), Barcelona (580 milijuna), Chelsea (566 milijuna), Juventus (378 milijuna) te Schalke (348 milijuna eura).

M. Pa.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara