Presude za Offside: Voditelji operacije moraju vratiti milijun eura i odležati godinu dana

Foto: Damir Krajač / Cropix

TRI organizatora namještanja utakmica u aferi Offside (Bivši trener u Dinamovoj omladinskoj školi Vinko Šaka i Slovenci Admir Suljić i Dino Lalić), dva nogometaša Međimurja (Mario Darmopil i Danijel Mađarić) i menadžer Mario Marenić nagodili su se s Uskokom.

Ročište je zatvoreno za javnost, a optužno vijeće pod predsjedanjem sutkinje Daniele Kustec, nakon što je prihvatilo nagodbu sa šestorkom koja je sve priznala, vijeća hoće li potvrditi, odbaciti ili vratiti Uskoku na doradu optužnicu za ostalih 15 ulovljenih u Offside-zamku.

Bivši Dinamov trener i dva Slovenca moraju vratiti milijun eura, a godinu dana zatvora su već odslužili u pritvoru

Sud je prihvatio nagodbe, ali su organizatori nepravomoćno osuđeni na po godinu dana zatvora, a prema nagodbi moraju vratiti ukupno milijun eura, koliko se procjenjuje da su zaradili namještanjima utakmica, odnosno klađenjem na susrete za koje su prethodno u dogovoru s nogometašima dogovorili ishode i rezultate do najsitnijih detalja. Primjerice, ne samo kojim će rezultatom utakmice završiti, nego kako će se kretati rezultati, koliko će po utakmicama padati golova i tako dalje.

Krešimir Krsnik, odvjetnik Admira Suljića, izjavio je kako se njegov klijent nagodio za vraćanje protupravno stečene imovine i kaznu od godinu dana zatvora, ali da je njegov branjenik već odslužio zatvorsku kaznu dok je bio u pritvoru.

Mađerić, Darmopil i njegov menadžer u državni proračun uplaćuju siću

Dva nogometaša Međimurja: Mario Darmopil i Danijel Mađerić osuđeni su na osam, odnosno sedam mjeseci zatvora, a Darmopilov menadžer Mario Marenić je osuđen uvjetno na godinu i dva mjeseca uz rok kušnje od četiri godine. Darmopil uz to mora vratiti 20 tisuća, a Mađarić  6 tisuća eura. On mora vratiti 4.5 tisuće eura.

Kako su upali u Offside-zamku i za što ih se tereti?

21 nogometaš, trener i sportski radnik uhićeni su u prošlogodišnjoj Uskokovoj akciji Offside zbog sumnji u namještanje utakmica.

Podsjećamo, u lipnju prošle godine u sjedište Uskoka privedeni su brojni nogometaši i treneri koji su nakon više mjeseci praćenja i snimanja u Uskokovoj akciji nazvanoj Offside, osumnjičeni da su sudjelovali u namještanju nogometnih utakmica i time ostvarili veće novčane dobitke na kladionicama.

Najviše je optuženih iz Croatije Sesvete: Jasmin Agić, Ivan Banović, Miljenko Bošnjak, Mario Čizmek, Marko Guja, Saša Mus, Antun Pokrajčić, Dario Šušak, zatim pomoćni trener Goran Jerković i sportski direktor Tomislav Zubak, sin vlasnika kluba Zvonka Zubaka.

Iz Varteksa su optuženi Andrija Balajić, Miljenko Mumlek i ZoranIvančić. Međimurje "predstavljaju" Mario Darmopil, njegov menadžer Mario Marenić, Neven Vuljanko, Danijel Mađarić i  Nikola Melnjak, koji je odmah nakon uhićenja početkom lipnja priznao krivnju i branio se sa slobode.

Kapetan Zadra Jakov Surać je također bio uhićen, ali protiv kojega nije podignuta optužnica.

Osim njega, ostale optužene se tereti za udruživanje radi počinjenja kaznenih djela, davanje i primanje mita te za prijevare i protuzakonita posredovanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara