Prvi crni vlasnik momčadi u američkom sportu

AMERIČKA košarkaška udruga (NBA) dodijelila je koncesiju Robertu L. Johnsonu koji je postao prvi američki crnac vlasnik profesionalne momčadi u jednom značajnom američkom sportu.

Johnson, koji je ne samo prvi američki crnac vlasnik jedne sportske momčadi nego i prvi crni dolarski milijarder, platit će 300 milijuna dolara za pravo da njegova košarkaška momčad iz Charlotte u Sjevernoj Carolini počne igrati u NBA ligi 2004-2005. To mu ne bi trebao biti financijski problem budući je godine 2000. prodao svoju televiziju BET tvrtki Viacom za 1,5 milijardu dolara.

Bogatstvo je stekao kao vlasnik BET-a, kablovske televizije usmjerene na američke crnce.

Johnson zaokružuje jedno vrijeme u NBA koje je započelo 1950., kada je Earl Lloyd zaigrao kao prvi crni igrač u ligi, nastavilo se 1966. kada su Boston Celticsi uzeli Billa Russella kao prvog crnog trenera i potom 1972. kada je Wayne Embry u Milwaukee Bucksima postao prvi crni direktor u ligi.

´Kao Afro-Amerikanac vjerujem da ljude treba prvenstveno suditi prema njihovom karakteru, kako je govorio Martin Luther King, a ne boji njihove kože´, rekao je Johnson (56), u srijedu na konferenciji za novinare nakon objavljivanja dodjele koncesije.

Čelnik NBA-jevog Odbora za proširenje Jerry Colangelo kazao je da je Johnson dobio koncesiju u konkurenciji s drugima jer je pokazao ´strast i predanost´ koju liga želi.

´Činjenica da je Afro-Amerikanac bila je samo plus. Bila je nusprodukt. Koncesija mu nije zbog toga dodijeljena´, kazao je on.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Johnsonove ambicije se, međutim, ne završavaju u košarci. On namjerava postati i prvi crni vlasnik momčadi u baseball ligi i dovesti momčad u Washington.

Samo nekolicina crnih Amerikanaca imaju manje udjele u momčadima iz NBA. Tako Magic Johnson posjeduje 5 posto Los Angeles Lakersa, Isiah Thomas 10 posto Toronto Raptorsa, a Michael Jordan je ranije posjedovao 8 posto Lincoln Hodinsa koji posjeduje Washington Wizardse.

S druge strane oko 80 posto košarkaša koji igraju u NBA-u su crnci ili pripadaju manjinskim skupinama. Od 29 trenera njih 12 su crnci.

Senator John Edwards rekao je međutim da boja Jonsonove kože nije bila bez značenja. On je ranije pozvao Colangela da lobira za Johnsona.

´Rekao sam da bi to poslalo pozitivan signal mladim Afro-Amerikancima, kako Afro-Amerikance ne bi gledali samo na sudu nego i na sjedalima za vlasnike´, kazao je Edwards.

Komentatori međutim smatraju da Johnsonova kupovina momčadi iz Charlote ne znači i otvaranje vrata za druge crne Amerikance za nove uspjehe u tom poslu. Oni pritom ističu kako je činjenica da Johnson ima 300 milijuna dolara za kupovinu momčadi jedinstvena među crnim Amerikancima dok je takvih bijelaca na tisuće.

Momčad iz Charlotte, koja još nema ime, zamijenit će Hornetse koji su ove sezone prešli u New Orleans.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara