Rakitić za Index najavljuje povratak u reprezentaciju: Vraćam se prije planiranog!

Rakitić za Index najavljuje povratak u reprezentaciju: Vraćam se prije planiranog!

NAKON sinoćnje, manje ili više uspješne glasgovske provjere, malo tko je spomenuo nedostatak Ivana Rakitića.

Zazivalo se Eduarda, bez kojeg više nema lakoće u realizaciji, hvalilo se hitrog Pranjića koji je zgrabio ukazanu priliku i opravdao povjerenje, zahtijevalo se od Bilića da napokon nađe alternativu sve nesigurnijem Robertu Kovaču čije nas greške skupo koštaju, i odavalo se počast povratničkom tandemu Budan-Klasnić.

Ozlijeđenog Rakitića nitko se nije niti sjetio, a razlog je sasvim jasan i sasvim opravdan: "Njegova" lijeva strana funkcionirala je gotovo perfektno. Kranjčar je objektivno bio najbolji Bilićev čovjek, konstantno opasan i vrlo konkretan, dok je mu je brzonogi Pranjić besprijekorno zatvarao leđa, ali se i povremeno uključivao u završnicu činivši tandem još ubojitijim. Bilić je našao dobitnu kombinaciju što je javnost nakon utakmice jednoglasno prepoznala.

Ćorluka i Srna miljama daleko od forme

Nažalost, na suprotnoj strani, Ćorluka i Srna nisu bili niti blijede sjene dvojca kojem pripadaju velike zasluge za hrvatski uzlet u Bilićevoj eri. Srna se doimao umoran, ali i potpuno sterilan, dok je Ćorluka nastavio u ritmu prosječnih igara u dresu svog Manchester Cityja gdje u posljednje vrijeme nije niti blizu najboljeg Erikssonovog čovjeka kao na početku svoje otočke karijere; i njega je umor "dohvatio".

Ivić: Rakitić čak kao i alternativa Srni

Rakitić je ipak izvanserijski talenat za kojeg se otima pola Europe, on je budućnost ove reprezentacije i nema sumnje da Bilić na njega najozbiljnije računa i da će mu već u sljedećoj utakmici dati priliku. Uostalom, Krunchija nikada nije krasio veliki "plućni kapacitet" pa bi Rakitić mogao biti idealna zamjena za 60. minutu.

U nedavnom razgovoru za Index, najtrofejniji hrvatski stručnjak, Tomislav Ivić, Schalkeovog napadača opisao je kao rijetko viđenog polivalentnog igrača, koji se nameće čak i kao zamjena na desnoj strani za Darija Srnu. Naravno, ukoliko bude potrebe za tako nešto.

"Postoje još neke stvari koje treba popraviti"

Schalkeov napadač iz rehabilitacijskog kreveta pozorno je pratio svoje suigrače na Hampden Parku, a danas je u razgovoru za Index podijelio svoje dojmove. Razočaran je zbog propuštanja reprezentativne akcije, ali najvljuje brzi oporavak i povratak na pobjedničke staze.

"Naravno da mi je bilo teško utakmicu gledati na televiziji, ali to tako ide. Na takve stvari ne možete utjecati. Nadam se brzom oporavku i ponovnim igrama za reprezentaciju vrlo uskoro", započeo je razgovor Rakitić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako napreduje oporavak nakon pomalo nesretne ozljede?

"Dobro, hvala Bogu ide dobro. Evo posljednja dva dana počeo sam nešto raditi. Radim u teretani i neke vježbe u bazenima. Pripremam se za daljnji dio oporavka koji će uslijediti, kako bi se što prije vratio."

Je li predviđeno vrijeme oporavka od dvadesetak dana realno?

"Nadam se da bi to moglo biti i prije. Sad je već prošlo 7 dana, baš sam dobio novi plan treninga koji bi mi omogućio što bolji oporavak, pa se ipak nadam da bi  to moglo biti i ranije nego što je bilo planirano na početku."

Kako ste vidjeli utakmicu u Glasgowu?

"Dobro je bilo. Prije svega je najbitnije da se reprezentacija ponovno okupila i da su bili svi zajedno, odradili trening i utakmicu. Što se tiče same igre, sve u svemu, bilo je u redu. Rezultat je zadovoljavajućih 1:1."

Izbornik Bilić iskušavao je neke nove varijante. Povjerenje je dobio Pranjić, a zaigrali su povratnici Budan i Klasnić?

"Mislim da  prijateljske utakmice i postoje da bi se isprobale neke nove kombinacije i opcije. Treba uvijek probati, pa se vidi kako to ide. Mislim da su eksperimenti uspjeli i da su svi pokazali da se na njih može s pravom računati. To je opet bitno jer se su se otvorile neke nove alternative za buduće igre."

Nažalost, obrana i dalje stoji na klimavim nogama?

"Da nije došlo do greške sve bi bilo dobro. Dobro smo stajali na terenu, dobro smo igrali do primljenog gola. Što se tiče igre odozada, postoje još neke stvari koje se daju popraviti i koje moramo zajedno popraviti. Imamo dovoljno vremena za to, pa se nadam da ćemo nastaviti pravim putem prema Europskom prvenstvu."

Marko Petrak
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara