Rudić: Odigrali smo nedostojno svjetskih prvaka

"DOŠLI smo po medalju, a to nismo ostvarili, iako je sve na početku bilo idilično. Onda su nam se dogodili Amerikanci...", ispovjedio se Rudić.

Dan nakon poraza u četvrtfinalu olimpijskog turnira od Crne Gore 7:6, izbornik hrvatske reprezentacije Ratko Rudić osvrnuo se u Press centru HOO-a na nastup naših vaterpolista.

"Svi su stajali iza nas, a mi smo ih iznevjerili"

"Mi smo ovdje došli kao aktualni svjetski prvaci. Došli smo sa ciljem uzimanja medalje. Imali smo dobre pripreme, ekipa je bila kvalitetna, Savez je u potpunosti stajao iza nas, kao i Hrvatski olimpijski odbor, sve je zaista bilo u redu."

"Prije samog početka turnira imali smo dobru adaptaciju i počeli smo više nego dobro. Naše prve tri utakmice ocijenjene su kao jedne od najkvalitetnijih uopće na ovom turniru. Mi smo naprosto deklasirali sve: Italiju, Srbiju, Njemačku."

"Došla je ta utakmica, po mom mišljenju razlog svih ovih daljnjih problema, protiv Amerikanaca, gdje mi jednostavno nismo imali pravi pristup, gdje smo mi gubljenjem te utakmice, i poslije niza rezultata i odluka koje nam nisu išle u prilog, izgubili to prvo mjesto u skupini."

"Protiv Amerikanaca smo izgubili pristup i utakmicu"

"Nakon prve tri utakmice, mi smo sebe, na neki način, već vidjeli na prvom mjestu, u polufinalu. Znači, kroz tu utakmicu mi smo izgubili polufinale, vratili smo se u četvrtfinale, čekali te utakmice... svi su dosta emocionalno to doživjeli. Vjerojatno jedan od glavnih uzroka povratka na tu četvrtfinalnu utakmicu je bilo emotivno pražnjenje, psihološko trošenje. Teško se može napraviti psihološki oporavak u tom pogledu."

"Ostalo nemam što zamjeriti ni igračima, ni struci, niti Savezu, sve je to funkcioniralo kako treba. Prema tome, mi nismo ostvarili taj cilj, ali moram reći da smo mi došli tu do vrhunske forme i s tom vrhunskom formom koju smo pokazali, mi smo zaista mogli doći do medalje, kao što smo i očekivali", rekao je Rudić, dodavši da je osobno vrlo razočaran ovakvim ishodom vaterpolskog natjecanja u Pekingu.

"Na Boškovićev podbačaj je utjecao veliki pritisak kojem je izložen"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opći je dojam da najbolji svjetski igrač Miho Bošković nije odigrao na razini koja se od njega očekivala?

"Miho Bošković je proglašen najboljim europskim igračem i to je, po meni, pritisak na njega, gdje on sam sebi postavlja određene visoke ciljeve. On je odigrao prvu utakmicu protiv Italije jako dobro, ali je u drugoj utakmici isključen s pravom zamjene, tako da je nije ni odigrao. Poslije se razbolio, imao je temperaturu, tako da ni zdravstveno nije došao k sebi. To je jedan turnir na kojemu on, spletom okolnosti, nije mogao pružiti sve što može, ali to je igrač vrhunske kvalitete koji će sigurno u budućnosti pokazati sve kvalitete koje on inače posjeduje", zaključio je Rudić.

Bukić: Peking je neuspjeh, ali i početak dugoročnog projekta

Predsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza Perica Bukić odbacio je mogućnost ikakvih sankcija zbog neuspjeha u Pekingu, kao i činjenice da su na posljednjih pet velikih natjecanja naši vaterpolisti osvojili tek jednu medalju, onu zlatnu na Svjetskom prvenstvu u Melbourneu.

"Ovaj projekt nije bio zamišljen za godinu, već dugoročno i mi kad smo krenuli u njega, to smo i naglasili. Naravno da neulazak u borbu za medalju ne možemo smatrati uspjehom, dapače, mislim da nismo ostvarili zacrtano, cilj nije ispunjen, došli smo uzeti medalju i od toga ne treba bježati. Međutim, naravno da ćemo pravu analizu napraviti kad prespavamo, unutar Stručnog povjerenstva HVS-a zajedno s izbornikom."

"Nije nam odgovarala ni Crna Gora kao protivnik"

"Mogu samo potvrditi Ratkove riječi. Odrađeno je sve maksimalno. Igrači su bili željni, motivirani, osim ovog problema s Mihinom temperaturom, zapravo bez ozbiljnih povreda. Nakon tri odlične utakmice na početku, dogodila nam se ta Amerika koja se nije smjela dogoditi, kiks koji nas je psihološki dosta bacio unazad. Naravno da nam nije odgovarala ni Crna Gora kao protivnik, na kraju ispada da smo imali najteži put. Ali to je sport. Mi ne možemo vratiti ni vrijeme niti tu utakmicu sa SAD-om", komentirao je Bukić i dobro je da se barem netko sjetio spomenuti utakmicu sa Crnom Gorom, jer se svi ponašaju kao da je porazom od Amerikanaca turnir za nas završio.

"Mi se uvijek moramo boriti za medalje"

"Ono što je sigurno je to da ćemo mi nastaviti istim putem. Mi ćemo sa svoje strane kao Savez, napraviti sve preduvjete da hrvatska reprezentacija na svako natjecanje dođe maksimalno spremna da budemo uvijek ozbiljan konkurent za medalju. Vaterpolski svijet nas takvima doživljava, ne samo u seniorskoj konkurenciji, već i u ostalim selekcijama. Hrvatska uvijek mora biti u borbi za medalju, a to i je. To je ono što dugoračno znači kvalitet i Hrvatsku u vrhu svjetskog vaterpola", izjavio je Bukić.

A.K.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara