ŠAH: ZAVRŠEN "CVIJET MEDITERANA"

U riječkom šahovskom domu završen je tradicionalni, peti po redu velemajstorski turnir ?Cvijet Mediterana?, koji se igrao pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Stjepana Mesića, a u organizaciji ŠK ?Draga?. L

Turnir je bio solidne sedme kategorije, a završen je nadmoćnom pobjedom mađarske velemajstorice Monike Grabicz. U posljednjem kolu naša jedina velemajstorica Mirjana Medić pokušala ju je pobjedom skinuti s vrha, ali nije uspjela . Vrlo slabo odigrala je otvaranje i zapala u teškoće. Monika Grabicz je osvojila pješaka i rutinskom igrom svoju prednost pretvorila u pobjedu. Uspjeh mađarske velemajstorice potpuno je zaslužen. Iz 9 kola nanizala je 5 pobjeda uz 4 remija i jedina nije osjetila gorčinu poraza. O vrijednosti njezina rezultata najviše govori podataka da je popravila rejting čak za 16 bodova. Lijepom pobjedom nad Slovenkom Anom Grobelšek drugo mjesto osvojila je Ruskinja Irina Sudakova, a treće do peto mjesto podijelile su Slovakinja Eva Repkova i naše olimpijke Vlasta Maček i Mara Jelica. U posljednjem kolu Repkova je u oštroj taktičkoj borbi nadvisila Čakovčanku Kristinu Šolić, Vlasta Maček je teškom mukom slomila otpor mlade Riječanke Andree Pahor, a Mara Jelica je remizirala s drugom riječkom nadom Borkom Frančišković.

Rezultati 9. kola: Medić-Grabicz 0:1, Frančišković-Jelica remi, Maček-Pahor 1:0, Sudakova-Grobelšek 1:0 i Repkova-Šolć? 1:0.

Konačan poredak: Grabicz 7 bodova, Sudakova 6, Repkova, Maček i Jelica po 5,5 , Medić 5, Grobelšek 3,5 , Franečišković i Šolić po 2,5 , Pahor 2 boda.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turnir je imao posebno značenje i zbog nastupa naše kompletne olimpijske reprezentacije. Najbolji plasman, pored svih nedaća, ostvarila je Vlasta Maček, rezultat Mare Jelice bolji je od njezine igre, a porazom u posljednjem kolu Mirjana Medić pala je na šesto mjesto s 5 bodova. Ukupni dojam o njihovim ostvarenjima je vrlo povoljan jer je Maček popravila rejting za 10 bodova, Mara Jelica za 8, dok je Mirjana Medić ostvarila očekivani rezultat.

Za naše tri nade turnir je ipak bio prejak, pa su završile na začelju ljestvice. Dok je osvajanjem osmog mjesta Borka Frančišković ostvarila očekivani rezultat, Čakovčanka Kristina Šolić je osvajanjem devetog mjesta izgubila čak 15 rejting bodova, dok je posljednja Andrea Pahor izgubila 5 rejting bodova.

(Hina) xvkov yrš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara