Šahtar održao modrima lekciju elementarnog nogometa

DINAMO je na Maksimiru poražen rezultatom 3:1, a koliko je Šahtar bio dominantan najbolje pokazuje činjenica da je nakon poluvremena na Maksimiru ostalo jedva desetak tisuća ljudi iako ih je na utakmicu došlo 18 tisuća. Svog protivnika u 1. kolu Kupa Uefa Dinamo će saznati već u petak.

> Tijek susreta

> Dinamo nastavio tradiciju primanja tri gola kod kuće

> Ivanković: Nismo mogli očekivati da ćemo Šahtaru stvoriti pet šansi

Dobar start Dinamu nije donio puno. Iako je na treningu uvježbavao sastav s Lovrenom na desnom boku i Mikićem ispred njega u vezi, Ivanković se odlučio za varijantu s Moralesom u udarnoj postavi. Mikić je ostao na desnom boku, dok je Balaban uz Mandžukića ordinirao u napadu. Do prve prilike čekali su Dinamovi navijači šest minuta, kada Mandžukić sasvim iskosa s desne strane spušta loptu Moralesu na 18 metara od gola, a čileanski reprezentativac volejem iz prve traži lijeve rašlje. Udarac je bio tek malo neprecizan.

Samba pred Kelavinim golom

Šahtar je odgovorio preko Brandaa koji lakoćom prolazi pokraj Vrdoljaka, ali ne i preko Dinamovih centralnih braniča. Nije dugo trebalo da krene samba ispred Kelavinog gola, ali čini se da je mladi modri vratar ponešto naučio u Donjecku i Dinamo se mogao osloniti na njegove procjene. Spašavao je svoju momčad nakon flipera koji je krenuo nakon što modri igrači nisu uspjeli pokupiti jednu u nizu odbijenih lopti. Na desnoj strani Srna je probio Hrgovića i centrirao u sredinu, Drpić je uspio izbiti ispred Brandaa, ali su Rudari bili dovoljno spretni da vrate loptu na deset metara. Tada na scenu stupa Kelava koji izlijeće ispred Brandaa i blokira njegov pokušaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinamovci su dugim loptama tražili Mandžukića, vrlo brzo na vidjelo je izašlo da nema protočnosti, brzine i koncentracije u njihovoj igri. Šahtarovi španeri bili su uvijek za korak brži i za glavu viši u skoku. Morales je prodavao lopte u opasnoj zoni, Hrgović se sporo priključivao u napad. Rudari su polako pleli mrežu oko Kelavina gola, a prvu pravu priliku ostvarili su iz prekida u 18. minuti;  Srna je izveo korner, lopta je preskočila Dinamove braniče i sjela u noge Brandau koji promašuje čisti zicer na devet metara s lijeve strane. Lopta je otišla pored lijeve vratnice.
Obzirom da duge lopte nisu prolazile, pokušali su Dinamovci prevariti Pjatova iz daljine, no udarci Badelja u 20. te Moralesa u 28. bili su preslabi.

Profesorov "džoker s klupe" gurnuo Dinamo u crnu rupu

Prvi opasniji prekid stigao je nakon pola sata, kada Hubschman ruši Mandžukića na 25 metara od gola, a Balabanov udarac od živog zida odbija se u korner. Uslijedio je potom show Boška Balabana koji se vrlo uvjerljivo baca ispred Darija Srne u šesnaestercu. Engleski sudac nije se dao nasamariti i Dinamov je napadač za neuspjelu izvedbu nagrađen žutim kartonom.
Veliku je priliku u 30. minuti propustio realizirati Mandžukić; konačno je prošla jedna duga lopta, Bišćan je potegnuo sa svoje polovice, Mandžukić ga čita i sjajno se ubacuje u sredinu između Kučera i Ševčuka, ali  na sedam metara od gola ne uspijeva primiti loptu na pravi način. Mandžukić se uspio probiti po lijevoj strani nakon svega dvije minute, ali Čigrinski stiže i otklanja opasnost. Bio je to period utakmice u kojem je Dinamo dominirao, ali nedostajao je zadnji pas, nije bilo dovoljno koncentracije ni ideje u nogama Ivankovićevih pulena.

U 35. minuti trener je iz igre izveo impresioniranog Badelja na čije mjesto ulazi Chago. Upravo će Dinamov vječni rekonvalescent skriviti pogodak koji je u Kelavinoj mreži odsjeo u najgorem trenutku, tri minute prije kraja poluvremena. Šahtar je napao, Mikić se obranio i poslao loptu Chagi na vrh šesnaesterca, da bi ovaj neshvatljivo povratnom loptom tražio Bišćana. Luiz Adriano je stigao prije i lopta je ubrzo završila u Dinamovoj mreži. Primjer iz udžbenika.

Dinamova mreža dupkom puna

Na poluvremenu je Ivanković u svlačionici ostavio i Mihaela Mikića, pa je na desni bok stao mladi Dejan Lovren. Otvorili su Dinamovci drugu dionicu jalovim pokušajima iz daljine i s nekoliko zaleđa, a onda se ukazala sjajna prigoda iz slobodnog udarca. Na 23 metra od gola Šahtara loptu je namjestio Boško Balaban i pokazao da još uvijek ima top u nogama i istančan osjećaj za izvođenje prekida. Lopta je preletjela narančasti živi zid, a Pjatov je ostao ukopan na mjestu.

Igrala se 57. minuta. No, pogled na semafor ponovo je postao neugodan već nakon tri minute. Dinamovci nisu izdržali, a Šahtar je potvrdio klasu. I nije bilo pomoći svevišnjeg, koju je ovih dana Ivanković zazivao. Šahtarovi Brazilci bili su nerješiva enigma, pokraj Dinamovaca su izgledali kao Ferrari pokraj "stojke" i bilo je za očekivati da će Kelava popiti još koji pogodak. Prvi je kreirao Fernandinho; pronašao je Ševčuka, Lovren je ispao, a povratna lopta u sredini stigla je do Brandaa, koji u 60. minuti trese modru mrežu. Cijelih deset minuta trebalo je gostima da zaključe priču; ovaj put po lijevoj strani pokraj Hrgovića prošetao se Willian kojem nije bilo problem zabiti pokraj istrčalog Kelave. U međuvremenu je Profesor iz igre izvadio Moralesa, i u vezni red na lijevu stranu gurnuo Ibaneza, a Sammira gurnuo udesno. Što je htio postići, ostala je zagonetka. S druge strane, više nije bilo ni važno.

D.R.
Foto: K.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara