SKIJAŠKO TRČANJE: PREKO 300 DOPING TESTOVA NA SP

Iz Svjetskog skijaškog saveza (FIS) objavili su kako će obaviti oko 250 krvnih testova izvan antjecanja na skorom Svjetskom prvenstvu u nordijskim diciplinama koje počinje sutra u talijanskom Val di Fiemmeu.

Prema riječima glavne tajnice FIS-a Sarah Lewis uzorci krvi bit uzimani skijašima trkačima i nordijskim kombinatorcima, dok će skijaši skakači biti pošteđeni tih testova.

S obzirom da će i četvero prvoplasiranih, te po dvoje nasumce odabranih natjecatelja sa svakog od 18 natjecanja biti testirano nakon utrka, broj dopinških testova uzetih u Val di Fiemmeu premašit će brojku 350.

´Mi u FIS-u smo morali odlučno krenuti u borbu protiv dopinga u skijaškom trčanju. Ovo je još jedan prilog tomu´, kazala je Lewis.

Svi testovi bit će pregledani u laboratoriju u Lausannei koji ima dozvolu Međunarodnog olimpijskog odbora.

Na posljednja dva velika natjecanja skijaško trčanje suočilo se s dva velika skandala. Na Svjetskom prvenstvu 2001. godine u finskom Lahtiju čak šest domaćih natjecatelja bilo je pozitivno na dopinškim testovima, dok su na prošlogodišnjim Olimpijskim igrama u Salt Lake Cityju bez zlatnih odličja zbog pozitivnih doping testova ostali Johan Muehlegg i Larisa Lazutina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara