Slaven Bilić: Nužna je promjena mentaliteta i navika

Slaven Bilić: Nužna je promjena mentaliteta i navika
SLAVEN BILIĆ analizirao je lošu situaciju u našim klubovima, sustav natjecanja domaće lige i najavio dosta promjena u U-21 reprezentaciji. Desna ruka će mu biti Aljoša Asanović.

Mora se priznati da je Bilić aktivno i ambiciozno krenuo na posao izbornika. Nazočio je čak na tri utakmice 3. kola HNL-a (Kranjčevićeva, Maksimir, Čakovec). Vjerojatno je u pobjedi Zagreba nad Pulom imao najviše za zapisati u bilježnicu. S obzirom da je Aljoša Asanović bio u Stanovima, jasno je da je "vatreni lakat" Bilićev prvi pomoćnik, iako Bilić još uvijek nije formalno dostavio HNS-u popis svog stručnog stožera.

Što očekuje diplomiranog pravnika i rockera? Novoselac mu je podastrio imena igrača rođenih 1. siječnja 1983. i kasnije. Premijeru će imati u Varaždinu 18. kolovoza protiv Izraela. Prva natjecateljska utakmica bit će mu protiv Mađarske 3. rujna u kvalifikacijama za EP.

Slavenova razmišljanja objavio je Jutarnji list. Započeo je s pozitivno se osvrnuvši na HNL: "Želim izgraditi kult reprezentacije koja je zapravo reprezentacija naše lige. Mnogi mladi igrači imaju priliku odmah iz juniora uskočiti u seniorski nogomet, nastupati na velikoj sceni bez adaptacije svojstvene najboljim ligama gdje mnogi debitiraju sa 23 i više godina. Kod nas takvi igrači iza sebe već imaju četiri ili pet godina prvoligaškog iskustva i to je odličan temelj za nadogradnju. Ako će se mijenjati sustav natjecanja, neka se još smanji. Doigravanje nije loše, no ne bi bilo zgorega zainteresirati prvoplasirane u Ligi za ostanak da možda, nakon prvenstva, razigravaju za, primjerice, Intertoto kup."

Ipak, loših strana je više: "Činjenica je da se većina utakmica igra u "slow motionu". Trebamo mijenjati navike i mentalitet, kako igrača, tako i trenera. Ako treniraš u drugoj brzini, igrat ćeš u drugoj brzini. Hajduk i Dinamo tako možda mogu biti prvaci Hrvatske, ali evo što im se događa već u pretkolima eurokupova. Odgovornost trenera leži i u omalovažavajućim izjavama tipa "pobijedili smo ih s pola snage" ili "čuvali smo se za srijedu". Tako se igračima odmalena usađuju loše navike. Na utakmicama uvijek treba težiti maksimumu, kao, primjerice, u Njemačkoj ili Engleskoj."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi U-21 izbornik smatra da Osijekova omladinska škola najbolje radi: "Najbolje sam upućen u Hajdukovu omladinsku školu i zabrinut sam. Što vrijede premoćno osvojena prvenstva kadeta i juniora, kad nema igrača za seniorski pogon? U Hrvatskoj definitivno s mladima najbolje radi Osijek, model prema kojem Grad financira mlađe uzraste mogao bi biti uzor i ostalima u Hrvatskoj. Zapanjio me podatak da u Osijeku i okolici ima 26 nogometnih terena. Ne znam ima li ih u Splitu šest."

Bilić se osvrnuo i na sustav igre: "U Hrvatskoj je većinom na snazi 3-5-2 sustav. Cijela Europa i svijet igra 4-4-2 i njegove varijacije. Svjestan sam da će biti teško mijenjati navike igrača, među ostalim i zato što igrače neću imati na raspolaganju svaki dan. (…) Sustav u prvom redu mora biti prilagođen igračima."

Koje igrače možemo očekivati u predstojećem ciklusu kvalifikacija? "U odnosu na prošli saziv U-21 vrste, u novom neće biti toliko zvijezda, zvučnih imena poznatih široj javnosti. Iako često previše podcjenjujemo našu ligu, moramo priznati da je kvaliteta opala i prioritet će mi biti predočiti mladim igračima koji možda sanjaju inozemne transfere, što ih čeka i kakve sve kriterije moraju zadovoljiti ako žele uspjeti."

Album Bilićeve rock skupine Raw Bau ugledat će svjetlo dana u rujnu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara