Slika Churchilla i Rooneya za SP izazvala skandal

Slika Churchilla i Rooneya za SP izazvala skandal

UMJETNIČKA slika na kojoj su zajedno legendarni britanski premijer Winston Churchill i engleski nogometaši Wayne Rooney i Rio Ferdinand, izazvala je skandal u britanskim medijima koji drže da će slika, inače napravljena u počast Svjetskog prvenstva u Njemačkoj, isprovocirati britanske huligane da Njemačku ponovno dožive kao neprijatelja iz doba Drugoga svjetskog rata.

Autor slike Michael Browne (42) kazao je kako mu na pameti nije bilo ništa "anti-njemačko", već samo ispoljavanje patriotizma uoči velikoga događaja, no mediji tvrde da će pojavljivanje Churchilla, borca protiv nacizma i Hitlera, britanske huligane, uz neizbježni alkohol, navesti na pomisao da na SP odu kao njihovi djedovi ili pradjedovi - u borbu protiv Njemačke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedavno je engleski izbornik Šveđanin Sven Goran Eriksson pozvao engleske navijače da se na SP-u suzdrže od anti-njemačkih pjesama, koje su standarni repertoar Engleza kada igraju protiv klubova ili reprezentacije Njemačke, a Savez je pozivao čak i na suzdržavanje od, inače vrlo popularnih, anti-njemačkih viceva za vrijeme Svjetskog prvenstva.

Zanimljivo je da je autor Michael Browne sličnu kontroverzu postigao i 1997. kada je tadašnjeg napadača Manchester Uniteda Francuza Erica Cantonu nalsikao kao Isusa Krista.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara