Sportbild: Janica 12. olimpijka svih vremena

Sportbild: Janica 12. olimpijka svih vremena

Totalsport
Foto: AFP

NJEMAČKI sportski tjednik Sportbild donio je svoj izbor 50 najvećih sportaša na Zimskim olimpijskim igrama svih vremena. Na 12. je mjestu hrvatska skijašica Janica Kostelić. U izboru prevladavaju Nijemci i uopće sportaši germanskog podrijetla, no hrvatska je skijaška heroina svejedno visokoplasirana:

"Jedina alpska skijašica u povijesti koja je osvojila četiri olimpijska zlata", stoji u objašnjenju Janičina izbora.

Kostelić je nastupala na Olimpijskim igrama u Salt Lake Cityju 2002. godine, gdje je zlata osvojila u kombinaciji, slalomu i veleslalomu, te srebro u superveleslalomu, dok je u Torinu prije četiri godine uzela zlato u kombinaciji te opet srebro u superG-ju. U Naganu 1998. je tek probijala led.

Na prvo su mjesto Sportbildovi eksperti smjestili norveškog nordijca Bjørna Daehlieja, koji je u utrkama skijaškog trčanja od 1992. do 1998. skupio osam zlatnih i četiri srebrne medalje. Drugi je njegov sunarodnjak, biatlonac Ole Einar Bjørndalen, koji je od 1998. do 2006. godine (nastupat će i u Vancouveru) skupio pet zlatnih, tri srebrne i jednu brončanu olimpijsku medalju.

Američki je brzi klizač Eric Heiden, koji je 1980. godine u Lake Placidu pobijedio u svih pet olimpijskih utrka, na trećem mjestu, ispred Njemice Katarine Witt. Na petom je mjestu hokejaška reprezentacija Sjedinjenih Država, koja je 1980. godine u Lake Placidu šokantno u finalu pobijedila dominantni Sovjetski Savez, dok šesto mjesto drži prvi skijaš skakač - finski majstor Matti Nykänen (četiri zlata, jedno srebro).

Od alpskih skijaša ispred Janice jedino je, na devetom mjestu, Norvežanin Kjetil Andre Aamodt, osvajač četiri zlatne olimpijske medalje. Nijedan drugi skijaš nije uspio u tome.

Sportbild, Top 50 sportaša na ZOI svih vremena:

1. Bjørn Dæhlie, Norveška, skijaško trčanje

2. Ole Einar Bjørndalen, Norveška, Biatlon

3. Eric Heiden, SAD, brzo klizanje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Katarina Witt, DDR, umjetničko klizanje

5. Hokejaška reprezentacija SAD-a iz 1980. godine

6. Matti Nykänen, Finska, skijaški skokovi

7. Jayne Torvill / Christopher Dean, Engleska, umjetničko klizanje

8. Jens Weißflog, DDR, skijaški skokovi

9. Kjetil André Aamodt, Norveška, alpsko skijanje

10. Georg Hackl, Njemačka, sanjkanje

11. Gunde Svan, Švedska, skijaško trčanje

12. Janica Kostelić, Hrvatska, alpsko skijanje

...

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara