Štimac: Bonačićeve izjave su nepromišljene i potkrijepljene glupošću

NA DANAŠNJOJ sjednici prvoligaške udruge Izvršni odbor u sastavu: Mario Rubeša, Marko Karađole, Zoran Čulo i Dražen Medić imali su podosta materijala za analizu. Dosadašnji dio hrvatskog nogometnog prvenstva, osim nove dominacije Dinama, označili su i grubi sudački previdi, mafijaške priče i ispadi navijačkih skupina. Nakon inauguracije Marka Karađole, direktora Šibenika, koji je u Izvršni odbor ušao umjesto Branka Valjka, Štimac i njegovi pobočnici krenuli su s raspravom.

Na tapetu su se prvi logično naši HNL arbitari. U to ime, predsjednik Udruge prvoligaša je podvukao: "Početkom sezone grčevito smo se zalagali za poboljšanje kvalitete natjecanja, ujedno i suđenja, na našim travnjacima. I sami znate da nismo uživali preveliku podršku od strane HNS-a. Ono što želim istaknuti je, da iako pravno ne možemo utjecati na događanja, od njih se možemo ograditi. Pogreške su postale toliko izražene, zbog čega gubimo naše gledatelje, jer ako cijeli svijet vidi što se događa, a sudac ne vidi, to tako ne može ići dalje. No, mi smo ponosni što je do izražaja došla naša transparentnost i inzistiranje da se ništa ne stavi pod tepih", rezolutno će Štimac, dodajući tome u prilog da su svi "grješnici" u dosadašnjem dijelu prvenstva rigorozno kažnjeni.

"Suci moraju shvatiti da neće napredovati dodvoravanjem"

"Želimo dati hrvatskoj javnosti do znanja da želimo čiste odnose unutar hrvatskog nogometa." U raspravi su naravno sudjelovali i Stjepan Djedović, predsjednik Zbora nogometnih sudaca pri HNS-u, te Željko Širić povjerenik za suđenje Prve HNL čiji prijedlozi nailaze na podršku Igora Štimca i njegovih suradnika, ali ta podrška, kako je istaknuto, neće trajati vječno. Naime, Izvršni odbor Udruge prvoligaša inzistira da najviša sudačka instanca ispoštuje odluke, da dva najlošije ocijenjena suca svake godine napuste listu, a njihova mjesta popune novi, mlađi suci, iz Druge HNL ili talent programa.

Štimac je također istaknuo da će Udruga prvoligaša inzistirati da više sudaca dobije otkaz, naravno ukoliko su među lošije ocijenjenima. "Treba raditi na izmjeni psihe i svijesti u glavama sudaca. Oni moraju shvatiti da neće napredovati dodvoravanjem već poštivanjem kriterija. HNL je brand koji je ljudima interesantan, ali sponzorima ćemo biti zanimljivi samo ako smo časni."

Vrijeme je da se Dinamo uključi u rad Udruge prvoligaša

Izvršni odbor nadalje raspravljao je i o famoznom dvoranskom prvenstvu koje će se zbog dvaju europskih utakmica Dinama u mjesecu prosincu održati u promijenjenom terminu, od 8. do 13. siječnja sljedeće godine i to u Zagrebu. Uz mnogobrojne poteškoće spremna se za organizaciju prvenstva pokazala i Rijeka, na čemu se Štimac zahvalio primorskom predstavniku Mariju Rubeši.

Standardne teme u bazi Udruge prvoligaša su i Zdravko Mamić, te Rusanova 13. Štimac je pozvao vodeće ljude Dinama da se priključe radu prvoligaške udruge jer je krajnje vrijeme za to, a također je istaknuo da su njihove sumnje u iskrenost namjera aktualne garniture Udruge prvoligaša bile neopravdane. Po pitanju HNS-a Štimac je bio kratak i jasan rekavši da su stavovi prvoligaša već duže vrijeme jasni te da oni spremni čekaju 8. prosinac i sjednicu HNS-a. Predsjednika Markovića bocnuo je tek kratkom konstatacijom da bi HNS konačno trebao pristati na kakvu-takvu podijelu sredstava iz svog budžeta između prvoligaša.

"Izjave Luke Bonačića su blesave"

Iako direktno ne spada u domenu prvoligaške Udruge, mafijaške insinuacije oko Hajduka štete hrvatskom nogometu, što se jasno vidi i iz promptne reakcije potencijalnih sponzora splitskog kluba. Štimac se očitovao; "Izjave Luka Bonačića su blesave, i to ne samo zato što dolaze iz tisuće kilometara udaljenog mjesta. Tužbe Hajduka i HNS-a jasan su pokazatelj kako će se dalje stvari razvijati. Nemam neki poseban komentar jer su to zaista vrlo nepromišljene izjave potkrijepljene glupošću trenutka u kojem se Bonačić zatekao. Takve stvari štete našem nogometu i dovode ga u fazon u kojem ga ne želimo vidjeti."

Za kraj se Štimac osvrnuo i na veličanje zabranjenih ideologija od strane navijača splitskog Hajduka; "Očigledno navijačke skupove žele voditi klubove i biti u njihovim upravama, a imaju puno više problema unutar svojih organizacija. Mišo Kovač jasno je rekao ono što svaki Hrvat misli (popularni dalmatinski pjevač u nedavnom je intervjuu navijače Hajduka pozvao da "sveti grb oslobode iz kandži nacističkog orla"). Ono što ti navijači rade je za svaku osudu. Treba pronaći one koji su dali izraditi te majice i koji su to stavili na internet. To je za svaku osudu", povukao je Štimac.

D.R.
Foto: I.L.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara