Štimac: Svi će za par godina biti ponosni na Ligu 16 koja će nogomet postaviti na zdrave noge

Štimac: Svi će za par godina biti ponosni na Ligu 16 koja će nogomet postaviti na zdrave noge

VLATKO MARKOVIĆ, koji je elegantno izbjegao današnji sastanak delegacije klubova Prve HNL i vodstva HNS-a, je doveden još jedan korak bliže zidu, odnosno proširenju lige.

Međutim, Marković ne mora barem strahovati za pokušaj puča na skupštini saveza, koja bi trebala amenovati proširenje lige, jer Igor Štimac je energično ponavljao kako mu nije cilj rušiti predsjednika Saveza, ali se i Zmaj od Bosne osigurao "zaštitnom klauzulom", jer će se za potrebe proširenja prve lige sazvati "Tematska skupština".

Ovaj dodatni naziv skupštine, je posebno bitan jer znači da se na njoj ne može, što insinuiraju zlonamjernici, postaviti pitanje povjerenja predsjedniku saveza Markoviću, tako će zahvaljujući njenoj "temi" eventualno rušenje Presidentea ostati nedosanjani san urotnika.

Delegaciju klubova su predstavljali predsjednik Igor Štimac,  Nevenko Herjavec, Josip Brezni, Reno Sinovčić, a HNS glavni tajnik Zorislav Srebrić, predsjednik natjecateljske komisije HNS-a Antun Čilić i dopresjednik saveza Pero Vićan.

Markovićevi suradnici pristali uz Štimca

"Izanalizirali smo kompletnu situaciju i sve što prati promjene. I jedna i druga strana drže kako se striktno moraju poštovati pravila i propisi." izjavio je Čilić.

"Većina klubova je za promjenu sustava natjecanja i sa prijedlogom o promjeni će se ići predsjedniku saveza i Izvršnom odboru, a najbolje bi bilo da se sazove tematska skupština i to što prije", predložio je predsjednik Natjecateljske komisije.

Vićan je iznio i daljnju proceduru: "Usprkos različitim stavovima razgovor je vođen demokratski. Mislim da će predsjednik saveza predložiti sazivanje skupštine po kojoj bi se promijenio sustav natjecanja od prve do četvrte lige. IO saveza bi utvrdio prijedlog i onda bi se s njim išlo na skupštinu"

Elegantno je zaobiđena i komisija za propise HNS-a i njeno Mišljenje jer "nije obavezujuće", pa se može reći da je Štimac još bliže cilju.

"Ne želim rušiti Markovića nego graditi hrvatski nogomet"

Štimac: "I danas smo konstatirali da se radi o prijedlogu i ideji većine i da se sazove tematska skupština na kojoj bi govorilo isključivo o izmjeni sustava natjecanja za sezonu 2008/09"

"Očekujem što hitniji sastanak IO-a koji će se očitovati kada će biti skupština koja će odlučiti kada počinje prvenstvo, pri čemu moramo voditi računa kako većina stadiona nema rasvjetu pa je nemoguće igrati noćne utakmice"

"Apsolutno je netočno da želim rušiti predsjednika Markovića i sve oni koji u medijima to insinuiraju pozivam da prestanu jer se tako kompromitira jedna lijepa ideja. Očekuje nas mukotrpan proces", upozorio je Štimac.

Prvo proširenje, a onda koncentracija i suženje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nova liga je potrebna radi kvalitete, a poslije će doći do koncentracije i eventualnog sužavanja. Ideja proširenja prve lige je širenje prostora za stjecanje uvjeta za prelazak u viši rang natjecanja.", objasnio je Štimac plan a njegova interpretacija ostavlja mogućnost ponovnog smanjenja broja prvoligaša, ali u nedefiniranoj budućnosti.

Štimac je otkrio i koji su razlozi njegovog prijedloga, kao i poteškoće na koje nailazi: "Želimo napredak i razvoj hrvatskog nogometa, ali i stvoriti raspoloženje u javnosti koje će to potaknuti. 17 godina se igra liga i 10 puta je bila promjena broja klubova u prvenstvu, a nikad nije bilo polemika kao ovaj put, iako su se u prijašnjim promjenama kršili propisi, poslovnik, dok se sada nama traži igla u plastu sijena"

Na to mu je replicirao onaj tko je kudikamo dulje od Štimca ako ne na terenima, onda sigurno u institucijama: "Igoru je bilo sigurno lakše dok je bio elitni član naše elitne reprezentacije, jer lakše je sada, kada se ide na proširenje lige, nego tadašnjih godina kada smo sužavali lige bilo je žestokih konfrontacija", podsjetio je Srebrić.

Štimac se radi projekta ozdravljenja nogometa cijelo ljeto nije kupao

"Kao igrač, trener i nogometni funkcioner sa dugim stažom u  Hrvatskoj, svjestan sam problema u klubovima i spreman sam raditi. Posljednja dva mjeseca sam u Zagrebu, nisam se kupao"

"Znam da je nogometna publika podijeljena po pitanju proširenja lige, ali uvjeren sam da će svi za četiri ili pet godina biti ponosni na nju. Napokon nam se pruža prilika da nogomet postavimo na zdrave noge"

Štimac je odgovorio onima koji govore da bi takva liga zbog prevelikog broja utakmica i putovanja na gostovanja, bila skuplja našim klubovima koji ionako većinom grcaju u neimaštini: "Sudjelovanje u jedinstvenoj drugoj ligi košta koliko i u Ligi 16. tako da ti prigovori ne stoje. Onima koji mašu statistikama bi poručio da su naši klubovi imali najviše uspjeha u Europi kada su dolazili iz lige sa 16 ili 18 klubova"

Ministre Primorac, može li to fleksibilnije?

U plemenite Štimčeve planove nikako se ne uklapa čvrsti stav ministra sporta o 12 mjeseci koliko mora proći od donošenja odluke o promjeni natjecanja do njegove primjene, a vrijeme leti i već smo na kraju kolovoza, tako da bi poštovanje rokova značilo da sljedeće godine sezona ne može početi prije rujna.

"Računamo na fleksibilnost. Ne moramo se držati svakog zareza, mi ćemo nastojati ispoštovati sve", jer zna Štimac da ovdje ne vrijedi zakoni nego "ljudi smo, dogovorit ćemo se".

Osim toga, Primorčeva popustljivost bi ga spasila od očigledne opstrukcije koju doživljava u Rusanovoj, gdje još prije dva mjeseca odaslao prijedlog, o kojem se evo tek sada vodi "javna rasprava", a rokovi pritišću.

Na kraju je poručio: "Znam da cijela javnost budno motri moj svaki potez i da je veliki broj oponenata proširenju lige, ali uvjeren sam da ćemo uspjeti. Želim da već do sljedeće godine proširimo ligu jer moj mandat traje samo dvije godine i inzistirao sam na rotaciji na mjestu predsjednika Udruge prvoligaša, baš zato da se nitko ne bi uvalio na funkciju i na njoj ostao beskonačno".

Zvonko Alač

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara