Strani mediji jednoglasni: Hrvatska je objektivno bolja, no može li se nositi s ulogom favorita?

NAKON što je razriješena borba po skupinama, današnjim okršajem Portugala i Njemačke započinje nokaut faza na Europskom prvenstvu. Analizirajući drugi četvrtfinalni par na Ernst Happelu, Hrvatska je u očima gotovo svih stranih medija uvjerljivi favorit protiv Turaka. No većina ističe da bi baš ta uloga favorita mogla biti dvosjekli mač za Bilićevu momčad poznatu po tome što igra najbolje kad je smatrana za autsajdera.

"Okršaj Turske i Hrvatske izgleda kao najizvjesniji četvrtfinalni par, naravno u hrvatsku korist. No, upravo bi to mogla biti najveća zamka za Slavena Bilića i njegov tim. Poznato je da Hrvatska najbolje igra protiv najjačih. Strašno im paše uloga autsajdera koju ovaj put ne mogu koristiti." stoji u jedom od desetaka vrlo sličnih tekstova koji nas pozivaju na oprez protiv objektivno slabijih, ali uvijek neugodnih Turaka.

"Koliko se zapravo ne snalaze protiv slabijih momčadi, zorno se vidjelo u prvoj utakmici na Euru protiv Austrije kada se momčad doslovno slomila pod pritiskom što je nekoliko igrača i priznalo nakon utakmice. Nema sumnje da je Bilićeva ekipa sazrijela kroz grupnu fazu dokazujući da su zaista prva momčad skupine B. Impresivna pobjeda protiv Poljske sa drugom momčadi pokazala je koliko još zapravo rezerve imaju u svom sastavu.", piše Uefa.com.

"Bilić - taktički maestro"

U još jednom sličnom članku koji se bavi analizom naše utakmice protiv Turske kao najveća hrvatska snaga ističe se Luka Modrić, dok je stara i spora obrana problem koji bi mogao iskrsnuti u najneugodnijem trenutku za Bilićevu momčad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Grupu su fazu prošli s puno stila, potpuno nadigravši moćnu Njemačku i vinuvši se s pravom u jedne od favorita natjecanja. Luka Modrić je zasjao kao jedna od najvećih mladih europskih zvjezda, a Slaven Bilić je taktički maestro. Zadovoljni su sa Turskom kao četvrtfinalnim protivnikom, a nema sumnje da bi ponovno htjeli igrati protiv Njemačke u polufinalu. Problem bi mogla biti nešto starija obrana ranjiva na brzance u momčadima poput Nizozemske ili Portugala", piše jedan engleski list.

"Turci nemaju potreban talent, no nisu ga imali niti Grci..."

Turcima svi priznaju poletnost i veliku mentalnu snagu koja im je priskrbila čak dva dramatična preokreta, a ne treba zaboraviti niti ogromno samopouzdanje koje je obuzelo Terimovu momčad.

"Najjača truska snaga je euforija nastala nakon dramatičnog preokreta protiv Češke. Nihat Kahveci je u strašnoj formi, a turski će nogometaši imati gromoglasnu podršku svojih navijača. Realno, Turska nema talent da bi otišla do kraja. No, isto tako nije imala niti Grčka, pa svi znamo što se dogodilo. I sam je Terim priznao da mu obrana zadaje mnogo glavobolja i to bi mogla biti najveća turska boljka", objašnjava se u tekstu.

M.P.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara